Alkoholizmo priežastys – paprastai

Alkoholizmo problema yra opi ir skaudi visame pasaulyje, visose šalyse nepriklausomai nuo kultūrinių, socialinių ir finansinių skirtumų.  Priklausomu nuo alkoholinių gėrimų gali tapti bet kuris vyras, moteris ar net paauglys. Gali skirtis dažniausiai pasitaikančios gėrimo priežastys, bet skaudžios pasekmės ir griūnantys gyvenimai vienija su šia problema susiduriančius žmones ir jų artimuosius. Kodėl gi žmonės suserga alkoholizmu? Visas priežastis galima būtų suskirstyti į socialines, psichologines ir biochemines, pakalbėkime apie kiekvieną grupę atskirai.

 

  1. Psichologinės priežastys.

 

Turbūt šita grupė yra plačiausia ir sunkiausiai pasiduoda gydymui, nes visa problema slypi žmogaus galvoje. Viskas gali prasidėti nuo atsiradusio nepasitikėjimo savimi, streso darbe, nuovargio po sunkaus darbo, pašlijusių santykių ar tiesiog užsitęsusios blogos nuotaikos. Neretai pačiam žmogui yra sunku pripažinti, kad turi psichologinių problemų, nedrąsu, gėda arba nepriimtina kreiptis psichologinės pagalbos ir jis griebiasi, kaip jam atrodo, priimtino ir lengviausio būdo atsipalaiduoti, užsimiršti ir palengvinti savo būseną – taurės, pilnos alkoholinio gėrimo. Išgėrus žmogus pradeda jaustis laisvesnis, šmaikštesnis, lengviau bendraujantis, pasiruošęs kasdieniams iššūkiams. Savaime suprantama, kad tokia menama pagalba lieka tik iliuzija, ir žmogus prie visų savo buvusių problemų gauna papildomą – priklausomybę.

 

  1. Socialinės priežastys

 

Žmogaus aplinka yra svarbi ir galinga priežastis tam tikrų jo poelgių, pomėgių ir gyvenimo stiliaus formavimuisi. Jeigu vaikas gyvena geriančių tėvų šeimoje, jeigu žmogus darbe pastoviai dalyvauja įmonės vakarėliuose, jeigu artimi draugai arba giminės nuolat kviečia prie alkoholinių gėrimų nukrauto stalo, tai žmogus nejučiomis gali pradėti alkoholio gėrimą suprasti kaip priimtiną, smagų ir patrauklų užsiėmimą. Ypač paveiklūs yra vaikai ir paaugliai, kurie gali net nematyti kitokio gyvenimo būdo ir nesuprasti viso pavojaus, slypinčio taurėje. Neretai socialinės priežastys tampriai persipina su psichologinėmis, ir tokiu atveju priklausomybė nuo alkoholinių gėrimų tampa dar stiprensė ir sunkiau pasiduodanti gydymui.

 

  1. Biocheminės priežastys

 

Į šią kategoriją patenka tie žmonės, kurių tėvai pradėjo vartoti alkoholinius gėrimus dar prieš jų gimimą, vartojo nėštumo ir žindymo metu. Aišku, tokiose liūdnose situacijose prisideda ir socialinis aspektas – augimas vartojančių alkoholinius gėrimus žmonių šeimoje, netinkamas pavyzdys, nesaugi aplinka ir prasta emocinė būklė nuo pat mažens. Taip pat pastebėta, kad žmonės, turintys tam tikrų psichologinių problemų ar sergantys tam tikrom psichinėm ligom dėl pakitusio biocheminio balanso smegenyse irgi yra dažniau linkę pradėti vartoti alkoholinius gėrimus.

 

Kokios bebūtų priklausomybės nuo alkoholinių gėrimų vartojimo priežastys, jos vienodai skausmingai kerta per žmogaus sveikatą, psichologinę būklę, finansinę padėtį, socialinius ryšius, artimų žmonių palaikymą. Deja, bet nėra nei vienos situacijos, kurią alkoholis galėtų padėti išspręsti. Todėl būtina pradėti rūpintis savimi ir savo artimaisiais ir laiku kreiptis kvalifikuotos pagalbos – išbandyk kodavimą jau šiandien!

 

Pasidalinkite