Alkoholizmas ir ligos

Alkoholis visą žmonijos egzistavimą yra tampriai susijęs su kasdieniu gyvenimu, šventėmis, asocijuojasi su atsipalaidavimu ir gera nuotaika. Tik susidūrę su priklausomybe nuo alkoholinių gėrimų žmonės žino, kad alkoholis į gyvenimą atneša įvairias ligas, santykių su artimaisiais pablogėjimą, psichologines ir finansines problemas. Būtent dėl lydinčių problemų ir jų sukelto gėdos ir sumišimo jausmo žmonės dažnai vengia kalbėti apie savo ar savo artimojo žmogaus alkoholizmą, tad neretai svetimų žmonių problema ir patirtis netampa pamoka kitiems.

 

Šį kartą priminsim, kokias gi ligas iššaukia arba paūmina alkoholio vartojimas ir kokios tų ligų pasekmės žmogaus organizmui ir gyvenimo kokybei.

 

[!] Kepenų suriebėjimas ir cirozė. Kepenys yra mūsų organizmo filtras, per kurį praeina visi toksinai, patenkantys į kraują, tame tarpe ir etanolis. Ilgainiui kepenų ląstelės yra pakeičiamos riebalų ląstelėmis, vėliau organo funkcijai silpstant vystosi cirozė, o kartais ir onkosusirgimas.

 

[!] Širdies ir kraujagyslių ligos. Etanolis taip pat toksiškai veikia ir širdies raumens ląsteles, dėl ko vystosi kardiomiopatija, trinka sklandus širdies darbas, atsiranda dusulys, tinimai, fizinio krūvio netoleravimas. Etanoliui toksiškai veikiant patį kraują gali atsirasti krešuliai, o tai jau grėsminga būklė, galinti pasibaigti insultu arba miokardo infarktu.

 

[!] Gausus ir dažnas alkoholinių gėrimų vartojimas žaloja burnos, stemplės ir skrandžio gleivinę, neigiamai veikia visą virškinimo traktą, todėl ilgainiui gali atsirasti žaizdos, opos o taip pat ir onkologiniai pakitimai.

 

[!] Smegenų ligos. Etanolis labai greitai ir negrįžtamai pažeidžia smegenų neuronus, tad priklausomybę nuo alkoholinių gėrimų visada lydi atminties sutrikimai, nuotaikų svyravimai, nemiga, nerimas, depresija ir kitos somatinės ir psichinės nervų sistemos ligos.

 

[!] Infekcinės ligos. Dažnai ir gausiai alkoholį vartojantis žmogus neretai pamiršta rūpintis savimi, prasčiau rengiasi, nejaučia organizmo siunčiamų signalų dėl perkaitimo arba sušalimo. Vaistų vartojimas irgi tampa sudėtingas dėl sutrikusios kepenų veiklos, alkoholizmo sukeltų šalutinių poveikių ir paprasto nesikreipimo į gydymo įstaigas (žmogus nenori klausyti notacijų, jam gali būti gėda, jis ir vėl bando visus simptomus malšinti alkoholiu). Ilgainiui žmogaus organizmas nusilpsta, imunitetas pasidaro nepakankamas kovoti su aplink esančiais virusais ir bakterijomis ir žmogus suserga įvairiomis infekcinėmis ligomis, kurios gali pasibaigti net mirtimi.

 

[!] Reprodukcinės sistemos ligos. Ilgainiui vartojant alkoholinis gėrimus moterims gali sutrikti ciklas nes išsiderina lytinių hormonų veikla, gali atsirasti nevaisingumas arba komplikuotas nėštumas. Reikia nepamiršti, kad etilo alkoholis lengvai praeina per placentą ir vaisius yra nuolatos nuodijimas, kas turi neigiamos įtakos jo vystymuisi ir sveikatai. Vyro organizmas taipogi blogai reaguoja į alkoholinių gėrimų vartojimą: vystosi impotencija nes slopinama testosterono gamyba, irgi gali atsirasti nevaisingumas.

 

[!] Odos ligos. Kartais sakoma, kad priklausomybę nuo alkoholinių gėrimų galima nuskaityti iš žmogaus veido, ir tai tikra tiesa. Alkoholio veikiama oda pilkėja, grubėja, išsiplečia kapiliarai, atsiranda nesveikas melsvai raudonas nosies ir skruostų atspalvis. Taip pat kenčia kojų oda, neretai atsiveria negyjančios opos blauzdose.

 

Visi mes norime būti sveiki ir laimingi, alkoholis negali padėti pasiekti šių būsenų, jis kaip tik veikia atvirkščiai ir žaloja žmogaus kūną, mintis ir gyvenimą. Norėdami padėti sau ir savo artimiesiems privalome stebėti nerimą keliančius ženklus ir laiku kreiptis pagalbos, tik taip galime ramiai ir užtikrintai džiaugtis sveiku ir blaiviu gyvenimu.

 

Pasidalinkite