Alkoholizmas Lietuvoje

Kodėl Lietuva tapo ir išlieka viena daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių?

 

Kiekvienas žmogus, kuris susiduria su alkoholizmo problema, savo atvejį ir istoriją suvokia kaip asmenišką, individualią, tačiau dažnai alkoholizmas yra platesnio pobūdžio dalykas – kultūrinis ir istorinis dalykas, kolektyvinė trauma ir kolektyvinė problema. Kas nutiko Lietuvoje, kad Lietuva tapo ir išlieka viena daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių? Tai susiję ne tik su konkrečių žmonių charakterio savybėmis, bet ir su tam tikrais istoriniais dalykais, nutikusiais Lietuvoje. Apie šiuos dalykus – ryšį tarp istorinių traumų ir priklausomybės nuo alkoholio – pasakoja psichoterapijos centro „Sielos veidrodis“ steigėjas psichoterapeutas Sergejus Gorškovas.

 

Alkoholizmas – atsakas į problemas, kurioms žmonės neranda kitų sprendimo būdų

 

Dažniausiai, žmonės pradeda gerti, kai susiduria neviltimi, baime, skausmu, nežinomybe, nerimu, kai susiduria su problema, kuriai tuo metu neranda jokio kito galimo sprendimo. Tada, lieka tik bejėgiškumas, gėda ir skausmas. Ką daryti su tuo skausmu? Kaip jį įveikti, jei skausmo priežastis negali būti pašalinta?

 

Tada, žmonės pradeda gerti. Alkoholis problemos nepašalina ir neišsprendžia, tačiau, bent kuriam laikui, nuslopina skausmą. Skausmas atlėgsta, kūnas atsipalaiduoja, kartais atsijungia sąmonė, ir tuo momentu – nei skausmo, nei problemos tiesiog nelieka. Kai vėl pradeda skaudėti, butelio griebiamasi iš naujo. Žmogus įpranta gerti, tačiau jis išmoksta skausmo nebejausti, apie problemą negalvoti, o apie savo jausmus paprasčiausiai nekalbėti.

 

Alkoholizmas dažniausiai yra bėgimas nuo traumos, nuo problemos, ir tam tikra prasme, nuo savęs.

 

Kolektyvinės traumos – dalis Lietuvos istorijos

 

Okupacija, tremtys, karas Afganistane, katastrofos Černobylio atominėje elektrinėje likvidacija… Atrodė, kad su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimu, rūpesčiai pasibaigs, tačiau Nepriklausomybė tapo dar vienu išbandymu – barikados prie Parlamento ir Sausio 13-oji, ekonominė suirutė ir sudėtingas pereinamasis laikotarpis, bedarbystė, infliacija, bankų krizės…

 

Tyrėjų teigimu, labiausiai traumuojantys dalykai yra draudimas kalbėti apie žmogui nutikusią skaudžią patirtį ir nežinomybė. Būtent šiuos dalykus Lietuvoje išgyveno daugybė žmonių – tie, kurie grįžo iš tremties ir buvo priversti nutylėti savo istorijas, tie, kurie buvo priversti nutylėti apie ištremtus gimines, taip pat tie, kurie po 1990 prarado santaupas bei darbus ir nežinojo, kas laukia ateityje.

 

Tokie dalykai kelia žmonėms stiprų nerimą, o alkoholis, trumpalaikėje perspektyvoje, viena efektyviausių priemonių nerimui slopinti.

 

Ar alkoholizmo priežastis gali būti įvykis, nutikęs prieš keliasdešimt metų?

 

Dauguma žmonių spontaniškai paklaus – jei mano vyras ar sūnus šiandien vėl grįžo girtas, kaip tai susiję su įvykiais, nutikusiais prieš keliasdešimt metų? Juk tai visiška nesąmonė, pasakys kitas. Deja, tarp šių reiškinių gali būti glaudus ryšys.

 

Alkoholizmas gali būti paveldimas, arba, tiesiog, išmokstamas šeimoje. Įsivaizduokite, kad šeimoje auga sūnus, mažas berniukas, kuris mato, kai jo tėvas, supykęs, apimtas liūdesio ar nerimo, neverkia ir net nesikalba, o tiesiog … griebiasi butelio degtinės. Jis nusiramina, kitą dieną išsiblaivo ir vėl gyvena, lyg niekur nieko. Vaikas šeimoje sužino du dalykus – pirma, kad apie jausmus nekalbama, antra, kad neigiami jausmai tiesiog nuslopinami alkoholiu.

 

Ir net jei tėvas jam kartos – sūnau, nekartok mano klaidų, negerk, – didelė tikimybė, kad sūnus neturės įgūdžių susitvarkyti su savo jausmais, todėl, kaip ir tėvas, supykęs ar nusiminęs, tiesiog griebsis alkoholio.

 

Vėliau, tikėtina, jo paties sūnus darys tą patį.

 

 

Ar alkoholizmas – šeimos prakeiksmas? Tikrai ne.

 

Dažnai žmonės atkreipia dėmesį, kad šeimoje gėrė tiek senelis, tiek tėvas, tiek ir sūnus. Šis faktas jiems tampa tarsi lemties ženklu, ar neatšaukiamu likimu – tai, esą, tarsi šeimos prakeiksmas, arba paveldimumas, ir nieko čia jau nepadarysi.

 

Tačiau šį ydingą ratą galima nutraukti, kad nereiktų kentėti nei jums patiems, nei jūsų vaikams. Dabar, žmonės turi kur kas daugiau politinės laisvės, daugiau medicininių žinių ir daugiau galimybių keistis bei sveikti. Šiandien jums nereikia bijoti papasakoti savo istoriją, bent jau specialisto kabinete, o specialistai taiko naujus gydymo metodus, kurie, priešingai nei anksčiau, nėra grindžiami nei bauginimu, nei skausmu.

 

Vienas iš tokių metodų yra hipnoterapinis kodavimas, kai trumpos procedūros metu yra „atšaukiamos“ žmogaus smegenyse susiformavusios sąsajos tarp ramybės, pasitenkinimo ir alkoholio, o žmogui įteigiamas ryšys tarp pasitenkinimo, savikontrolės ir blaivybės. Kitas populiarus metodas yra akupunktūrinis gydymas lazeriu, kai lazerio spinduliu stimuliuojant akupunktūrinius taškus ausyse, skatinamas paties organizmo natūralus sugebėjimas tvarkytis su stresu ir patirti ramybę bei pasitenkinimą. Čia tik pora populiariausių metodų, o apsilankę klinikoje ir pasitarę su specialistu, sužinosite daugiau ir pasirinksite sau tinkamą.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“ buvo įkurtas 2018 m. Centrui vadovauja psichoterapeutas Sergejus Gorškovas. Centre konsultuojama ir gydoma nuo įvairių priklausomybių, tokių kaip priklausomybė nuo alkoholio, nikotino, kitų psichotropinių medžiagų, priklausomybė nuo lošimo bei kompiuterinių žaidimų. Šiuo metu, centras turi biurus Vilniuje ir Klaipėdoje.

Jei jums pačiam ar jūsų artimam žmogui nutiko taip, kad darosi sunku kontroliuoti alkoholio vartojimą, kreipkitės į psichoterapijos centrą „Sielos veidrodis“. Skambučiai telefonu priimami bet kuriuo metu.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“

Naugarduko g. 68B, 2 aukštas, Vilnius

Šermukšnių g. 7, 105 kab., Klaipėda

Tel. Nr. +370 633 11193 (galima kreiptis visą parą).

https://alkoholio-kodavimas.lt/

 

Pasidalinkite