Alkoholizmas ir romantika

Alkoholizmas – ilgą laiką buvęs dramatiško likimo simboliu, šiandien yra problema su nesudėtingu sprendimu.

 

Negalima sakyti, kad alkoholizmas kada nors buvo madingas, tačiau faktas toks – priklausomus žmones visuomenė smerkdavo, tačiau kartu slapta žavėjosi. Literatūroje ir kino filmuose buvo populiarus personažas – daug kentėjęs, maištaujantis, neprisitaikantis prie visuomenės, vienišas kovotojas ar kūrėjas, slopinantis nerimą ar skausmą viskio taure. Šiandien, visuomenė daug geriau supranta, kaip veikia stresas ir priklausomybės ir kaip su jais galima kovoti, todėl dramatiški geriantys herojai tampa tiesiog nebemadingi. Kodėl alkoholizmas buvo romantizuojamas ir kodėl jis šiandien prarado savo romantiškąją aurą? Apie tai pasakoja psichoterapijos centro „Sielos veidrodis“ steigėjas psichoterapeutas Sergejus Gorškovas.

 

Kodėl alkoholizmą lydėjo romantikos ir dramatizmo šleifas?

 

Ankstesnės kartos, mūsų tėvų ir senelių karta atlaikė daugybę išbandymų – karas, pokaris, trėmimai, santvarkos pasikeitimas, masinė bedarbystė ir infliacija… Tais laikais, nebuvo ypatingų priemonių susidoroti su stresu, o dauguma žmonių griebdavosi paprasčiausio metodo – stikliuko.

 

Visuomenė natūraliai suprato, kad priklausomybės nėra nei silpna valia, nei asmeninis pasirinkimas, ir intuityviai jautė, kad kažkas baisaus ir nepakeliamai sunkaus verčia žmogų gert. Ir, nors alkoholizmas nebuvo nei giriamas, nei skatinimas, jį visada lydėjo tam tikro dramatizmo ir romantiškumo aura – visuomenė suprato, kad priklausomais žmonės netampa savo noru, priklausomais tampa žmonės, kuriems teko sunkus likimas, kurie daug iškentėjo, patyrė daug skausmo, išdavystes, kurie liko vieni ir nesuprasti.

 

Būtent iš to kilo tyli pagarba, užuojauta ir tam tikra priklausomybes supranti dramatizmo aura.

 

Nusivylęs herojus su vyno taure rankoje – populiarus literatūros personažas

 

Dramatiškas herojus, slopinantis nerimą vyno taure – dažnas charakteris pokario metų literatūroje. E.M. Remarko romanuose, jauni žmonės, patiriantys frustraciją ekonominės depresijos laikotarpiu bei ateities nematantys karo pabėgėliai viešbučiuose ar perkeltųjų asmenų stovyklose leidžia vakarus prie vyno taurės. E.Hemingvėjaus „Fiestos“ herojai, išgyvenę karą, nesaugumą, netikrumą, alkoholyje ieško priebėgos nuo nepakeliamos tikrovės. Ch. Buchovskio ir H. Milerio romanų veikėjai, susiduriantys su išnaudojimu ir neteisybe, alkoholiu slopina stresą ir frustraciją.

 

Tokie literatūriniai herojai tapo simbolinėmis figūromis – jie gerai atskleidė istorines traumas, socialinius ar ekonominius prieštaravimus, kurie atveda žmones į nusivylimą, bent iš dalies atskleidė priklausomybių priežastis ir parodė, kad alkoholizmas nėra banalus, alkoholizmas yra dramatiškas – alkoholizmas yra aklavietė, iš kurios žmogus neranda išeities.

 

Alkoholizmas praranda romantiškumo šleifą

 

Alkoholizmas ilgą laiką buvo demonizuojamas – nors jis buvo smerkiamas, kartu buvo romantizuojamas kaip dramatiško, sudėtingo, nepakeliamo, pasirinkimų nepaliekančio likimo išraiška.

 

Tačiau prieš keletą dešimtmečių Vakarų visuomenėse įvyko didžiuliai pokyčiai – naujos psichologijos žinios leido geriau suvokti, kaip veikia stresas, kaip formuojasi ir kaip veikia priklausomybės, o šios žinios leido efektyviau kovoti tiek su priklausomybėmis, tiek su stresu.

 

Kartu, keitėsi žmonių sąmoningumas – išaugo karta, kuri matė sunkiai dirbančius, kovojančius, kariaujančius, savo jausmus slopinančius, geriančius ir dažnai disfunkcinius savo tėvus, ir šita karta suformavo kitokias moralines nuostatas ir kitokius moralinius imperatyvus. Jiems vienu svarbiausių dalykų buvo ne politinis heroizmas ar finansinė sėkmė, o jų pačių emocinė ir psichologinė gerovė. Ir tai anaiptol nėra egoizmas – tai rūpinimasis savimi, pagrįstas prielaida, kad tik pats būdamas sveikas, galėsi pasirūpinti kitais.

 

Sprendimas yra, o nepasinaudoti juo – tai nėra romantiška, tai yra neatsakinga

 

Šiandien, visuomenė turi daugiau mokslinių žinių ir geriau suvokia, kaip veikia stresas ir priklausomybės, o specialistai siūlo nesudėtingus, bet efektyvius priklausomybių gydymo metodus. Šie metodai nėra grįsti primityviu bauginimu ar medikamentinėmis intervencijomis, jais yra siekiama atkurti natūralią organizmo ramybės būseną ir atstatyti emocinės savireguliacijos galimybes.

 

Pavyzdžiui, hipnoterapijos metu, žmogus įvedamas į lengvą transą, o kai jo dėmesys yra sutelktas, neblaškomas pašalinių veiksnių, pasąmonės lygmenyje keičiamos bazinės nuostatos, ramybė ir pasitenkinimas susisiejamas su blaivumo būsena, žmogus alkoholiui tampa abejingas ar net ima jausti pasibjaurėjimą.

 

Kodavimas lazeriu ypatingas tuo, kad procedūros metu stimuliuojami biologiškai aktyvūs taškai ausyse, skatinamas laimės hormonų endorfinų išsiskyrimas, o organizmas pratinamas pats savarankiškai, be papildomos stimuliacijos alkoholiu, kovoti su stresu. Tai – tik keletas efektyvių ir novatoriškų metodų. Pasitarę su priklausomybes gydančiu specialistu, sužinosite jų daugiau, o specialistas parinks jums tinkamiausią kelią.

 

Nuo tų laikų, kai Remarkas ir Hemingvėjus rašė savo romanus, pasaulis smarkiai pasikeitė. Jei anksčiau alkoholizmas iš tiesų buvo likimas – pavyzdžiui, žmonės, grįžę iš karo arba iš tremties, negalėjo gauti pagalbos ir tiesiog slopindavo savo skausmą alkoholiu. Šiandien, kai egzistuoja efektyvūs priklausomybių gydymo metodai, alkoholizmas yra ne likimas, o pasirinkimas. Jei skausmo galima atsikratyti, tai savo noru kęsti skausmą yra ne dramatiška, o banalu.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“ buvo įkurtas 2018 m. Centrui vadovauja psichoterapeutas Sergejus Gorškovas. Centre konsultuojama ir gydoma nuo įvairių priklausomybių, tokių kaip priklausomybė nuo alkoholio, nikotino, kitų psichotropinių medžiagų, priklausomybė nuo lošimo bei kompiuterinių žaidimų. Šiuo metu, centras turi biurus Vilniuje ir Klaipėdoje.

 

Jei jums pačiam ar jūsų artimam žmogui nutiko taip, kad darosi sunku kontroliuoti alkoholio vartojimą, kreipkitės į psichoterapijos centrą „Sielos veidrodis“. Skambučiai telefonu priimami bet kuriuo metu.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“

Naugarduko g. 68B, 2 aukštas, Vilnius

Šermukšnių g. 7, 105 kab., Klaipėda

Tel. Nr. +370 633 11193 (galima kreiptis visą parą).

 

Pasidalinkite