Karas ir alkoholizmas

Šiandien, Ukrainoje vyksta karas, o netiesioginę jo grėsmę, vienaip ar kitaip, jaučiame kiekvienas iš mūsų. Kaip karas paveikia tuos, kurių artimieji kariauja ar likę karo zonoje, tuos, kurie patys dalyvavo kare ir kuriuos kamuoja prisiminimai, tuos, kurie išgyvena ekonominį nesaugumą, nerimą dėl darbo vietos, savo verslo, dėl žlungančių planų ar savo vaikų ateities? Gerai žinoma, kad antrinis, netiesioginis karo poveikis – emocinė destabilizacija ir išaugęs piktnaudžiavimas alkoholiu. Apie tai pasakoja Psichoterapijos centro „Sielos veidrodis“ steigėjas psichoterapeutas Sergejus Gorškovas.

 

Karo žaizdos, kurios ne visada matomos

 

Jau po Pirmojo Pasaulinio karo tyrėjai atkreipė dėmesį netiesioginius karo nuostolius. Tai nebuvo žuvusiųjų skaičius, gaisrų nualinti miestai ar ekonominiai nuostoliai. Tai buvo daugybė karo emociškai paveiktų, įbaugintų, destabilizuotų žmonių. Žmonių, kuriuos karas išmušė iš vėžių, kurie ėmėsi vagiliauti, plėšikauti, lošti ir, žinoma – gerti. Po karo, reikėjo laidoti žuvusiuosius, slaugyti sužeistuosius, atstatyti sugriautus miestus, taip pat – padėti atgauti pusiausvyrą jos netekusiems žmonėms.

 

Ribinėse situacijose gali atsiskleisti tamsioji žmogaus pusė

 

Visi turime įvairių polinkių, tiek gerų, tiek blogų. Normalus kasdienis civilizuotas gyvenimas leidžia susitvarkyti su savo tamsiąja puse ir rasti efektyvių bei saugių būdų, kaip nuslopinti nerimą, susitvarkyti su agresija ar įveikti potraukį išgerti. Galiausiai, veikia socialinis spaudimas, gero elgesio taisyklės ir moraliniai reikalavimai.

 

Kraštutinėse situacijoje, tokiose, kaip karas ar reali karo grėsmė, karo nulemti ekonominiai pokyčiai, pabėgėlių srautai, kasdieniai karo vaizdai žiniasklaidoje – kraštutinėse situacijoje, žmonės tampa emociškai pažeidžiami, daug sunkiau suvaldyti savo slopinamus polinkius, ir nė vienas nėra tikras, kaip pasielgs.

 

Karas netoli mūsų – ką galima padaryti šiandien?

 

Ukrainoje vykstant karui, dauguma iš mūsų netiesiogiai dalyvauja šiame kare – aukoj pinigus bei daiktus Ukrainos žmonėms, priima pabėgėlius, išlydi savo artimuosius savanoriauti, ar tiesiog stebi žinias TV ekrane ir rūpinasi savo šeimų saugumu.

 

Daugelis šluoja druską, degtukus ir maisto konservus iš parduotuvių lentynų. Tačiau yra dar vienas dalykas, kurį galima padaryti – pasirūpinti savo ir savo artimųjų psichologine pusiausvyra ar emocine gerove. Augant karo keliamai įtampai, vis daugiau žmonių griebiasi alkoholio kaip nusiraminimo ar streso malšinimo priemonės. Pasirūpinkite, kad tai netaptų priklausomybe, ar sveikatą griaunančiu įpročiu.

 

Kaip padėti sau ar savo artimajam, karo grėsmės akivaizdoje slopinančia, nerimą alkoholiu?

 

Žmonės, linkę piktnaudžiauti alkoholiu, visuomet racionalizuoja savo pasirinkimus – bet juk ypatingos aplinkybės, bet juk gali kilti karas, bet juk kyla pavojus mūsų gyvenimams, gerovei, mūsų šeimai ir gyvybei. Tačiau alkoholis ir priklausomybės taip pat yra pavojus jūsų gyvenimui, gerovei, šeimai ir gyvybei.

 

Konkrečiu momentu, alkoholis slopina nerimą, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje, organizmas atpranta pats, be išorinės stimuliacijos, kovoti su nerimu ir su stresu. Paprastai, karas baigiasi, pavojus baigiasi, nerimas baigiasi, tačiau alkoholio vartojimas tęsiasi – tada, jau ne karas, o alkoholis kelia stresą artimiesiems, pavojų sveikatai, karjerai ir ekonominei gerovei.

 

Todėl šiandien, pasirūpinkite ne tik druska ir degtukais – pasirūpinkite savo ir savo artimųjų emocine sveikata. Jei matote, kad nerimas jus arba jūsų artimuosius klampina į nesveikus, disfunkcinius įpročius – užkirskite tam kelią ir kreipkitės į priklausomybių specialistus.

 

Gydymas be baimės ir pykčio – švelni pagalba kovojančiam organizmui

 

Šiandien, specialistai daug geriau nei prieš pora dešimtmečių supranta, kaip veikia priklausomybės, o gydymo metodai nėra grindžiami baime ar skausmu. Dažniausiai, gydymo pagrindą sudaro skatinamas natūralus, savaiminis organizmo noras sveikti. Procedūrų metu, atšaukiamos žmogaus sąmonėje susiformavusios pozityvios sąsajos tarp alkoholio ir malonumo, taip pat, stimuliuojant atitinkamus taškus, skatinamas natūralus ir savaiminis su stresu kovojančių hormonų išsiskyrimas, ir kt.

 

Šiandien, gydymas nėra nuobaudų sistema už piktnaudžiavimą alkoholiu, o švelni ir veiksminga pagalba organizmui, kovojančiam su stresu ir su alkoholiu.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“ buvo įkurtas 2018 m. Centrui vadovauja psichoterapeutas Sergejus Gorškovas. Centre konsultuojama ir gydoma nuo įvairių priklausomybių, tokių kaip priklausomybė nuo alkoholio, nikotino, kitų psichotropinių medžiagų, priklausomybė nuo lošimo bei kompiuterinių žaidimų. Šiuo metu, centras turi biurus Vilniuje ir Klaipėdoje.

 

Jei jums pačiam ar jūsų artimam žmogui nutiko taip, kad darosi sunku kontroliuoti alkoholio vartojimą, kreipkitės į psichoterapijos centrą „Sielos veidrodis“. Skambučiai telefonu priimami bet kuriuo metu.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“

Naugarduko g. 68B, 2 aukštas, Vilnius

Šermukšnių g. 7, 105 kab., Klaipėda

Tel. Nr. +370 633 11193 (galima kreiptis visą parą).

https://www.alkoholio-kodavimas.lt/

Pasidalinkite