Kodavimas: išeitis visam gyvenimui ar laikinas problemos sprendimas?

Kodavimas yra veiksmingas ir populiarus priklausomybių įveikimo metodas.

 

Žmonės tampa vis sąmoningesni, labiau rūpinasi tiek savimi, tiek savo artimiausiais, ir šiandien kodavimas nuo alkoholizmo nebėra tabu. Tačiau yra dalykų, kurių žmonės dažnai nežino – Kiek laiko trunka kodavimo poveikis? Kas nutinka po to, kai kodavimo poveikis baigiasi? Ar žmogui reikia koduotis iš naujo? Ar įmanoma užsikoduoti visam gyvenimui? Ar kodavimas nuo alkoholio suteikia šimtaprocentinę garantiją? Apie šiuos ir kitus klausimus pasakoja psichoterapijos centro „Sielos veidrodis“ steigėjas psichoterapeutas Sergejus Gorškovas.

 

Kodavimas trumpam laikotarpiui  – sėkmingesnis. Kodėl?

 

Kodavimas nuo alkoholizmo yra pirmas žingsnis į blaivybę, tačiau tai nėra stebuklinga priemonė visam likusiam gyvenimui. Tiesiog, kodavimas ne taip veikia. Yra toks paradoksas – kuo trumpesniam laikotarpiui koduojama, kuo efektyvesnis psichologinis rezultatasir tuo kokybiškesnė blaivybė. Tai yra tarsi šuolis per bedugnę – kuo mažesnis atstumas, tuo didesnės garantijos nenukristi ir tuo saugesnis nusileidimas.

 

Žmogaus smegenys veikia taip, kad vienerių metų blaivybės laikotarpį suvokia kaip iššūkį, kaip išbandymą. Vieneri metai – ta perspektyva, kai žmogus pajėgia realiai įsivaizduoti save po metų. Metus laiko išbūti blaiviam – tai yra konkretus tikslas, matomas horizonte, todėl jo norisi siekti ir jo siekti yra lengva. Pasiekus, galima save apdovanoti – pirkiniu, kelione arba tiesiog vizitu Spa salone.

 

Tuo tarpu kodavimas penkerių metų ar ilgesniam laikotarpiui yra kas kita – žmogus vargiai pajėgia įsivaizduoti save po penkerių metų, kur jis bus, kaip atrodys, kaip jausis, jei ir įsivaizduoja, tas vaizdas yra neryškus. Tikslas yra tolimas, distancija ilga, kelias varginantis, iššūkis ilgalaikis, įsipareigojimas slegiantis – tarsi penki metai nelaisvės, tarsi nuosprendis.

Būtent todėl, trumpas distancijas įveikti visada lengviau, o ilgalaikio didelio tikslo galima siekti ir mažais žingsneliais.

 

Ką daryti, kad pirmieji metai po kodavimo būtų sėkmingi?

 

Kodavimo procese, kiekvienas etapas turi savo specifiką. Žmogui, norinčiam mesti gerti, svarbiausi yra pirmieji metai, o sunkiausi – pirmieji keli mėnesiai. Šiuo laikotarpiu, yra didžiausias atkryčio pavojus – eina pirmosios blaivybės savaitės, pasiryžimas negerti yra didelis, entuziazmas stiprus, o nauji įgūdžiai, kaip negeriant tvarkytis su jausmas, emocijomis, iššūkiais ir problemomis, dar nėra pakankamai susiformavę.

 

Būtent todėl, po pirmojo kodavimo, rekomenduojama atvykti pas specialistą pastiprinimui – praėjus dviem savaitėm, po to, praėjus dviem ir keturiems mėnesiams po pirminio kodavimo.

 

Šiuo laikotarpiu žmogus išlieka pažeidžiamas, todėl yra stebimas – jei klientas neatvyksta į kliniką numatytu laiku, klinikos darbuotojai skambina jam priminti ir aiškinasi, kas atsitiko.

 

Praėjo metai po kodavimo nuo alkoholizmo – kas toliau?

 

Alkoholizmas yra visų pirma jausmų ir emocijų liga, kai žmogus, be papildomos stimuliacijos alkoholiu, nebesusitvarko su savo jausmais. Pirmaisiais metais, kai žmogus negeria, jis nebeslopina savo jausmų alkoholiu, mokosi juos geriau pažinti, suprasti, tinkamai išreikšti ir be alkoholio pagalbos su tais jausmais, teigiamais ar neigiamais, susitvarkyti.

 

Per tą laiką, susiformuoja nauji įpročiai ir įgūdžiai, galima sakyti – susiformuoja nauja asmenybės struktūra. Žmogus išmoksta tvarkytis su savo jausmais, su stresu ir nežinomybe, atranda kitų būdų, kaip patirti džiaugsmą ir ramybę. O toliau, būtent šie įgūdžiai leidžia jam veikti ir laikytis blaivybės savo vidinėmis jėgomis.

 

Daugiau nei 80 procentų žmonių, sėkmingai įveikusių pirmąjį etapą, niekada daugiau negrįžta prie alkoholio. Šimtaprocentinės garantijos, deja, neduoda niekas – alkoholizmas yra jausmų liga, ir niekas nėra apsaugotas nuo traumų, tragedijų ir stiprių neigiamų išgyvenimų.

 

Kodavimas nuo alkoholizmo – nuo ko priklauso sėkmė?

 

Kodavimas nuo alkoholizmo veikia tuo principu, kad kuriam laikui slopina fiziologinį bei psichologinį potraukį alkoholiui. Tokiu būdu, suteikia galimybę žmogui, tiesiogine prasme, išsiblaivyti – pasižiūrėti į savo situaciją kitaip, išsiugdyti kitokį požiūrį, susiformuoti naujus įpročius, įgyti naujus įgūdžius, o tada – įveikti sunkias dienas ir krizes be alkoholio, vien savo jėgomis.

 

Kas iš tiesų veikia ilgalaikėje perspektyvoje ir kas apsaugo žmogų nuo atkryčio visą likusį gyvenimą, yra asmenybės pokyčiai, kurie susiformuoja pirmaisiais metais po kodavimo. Galutinė sėkmė priklauso nuo to, kaip žmogus pasinaudoja šia galimybe ir kaip praleidžia šiuos metus.

Jei jums pačiam ar jūsų artimam žmogui nutiko taip, kad darosi sunku kontroliuoti alkoholio vartojimą, kreipkitės į centrą „Sielos veidrodis“. Skambučiai telefonu priimami bet kuriuo metu.

Pasidalinkite