Šventės be alkoholio

Kovojate su priklausomybe? Keletas patarimų, kaip praleisti šventes be alkoholio

 

Šventės dažnai neįsivaizduojamos be karšto vyno stiklo ar šampano taurių skambesio. Natūralu – alkoholis padeda atsipalaiduoti, atsikratyti kasdien varžančių socialinių barjerų, užsimiršti, todėl jo vartojimas dažnai yra neatsiejama šventinių ritualų dalis.

 

Tačiau ką daryti tiems, kurių santykis su alkoholiu yra, geriausiu atveju, sudėtingas? Kurie buvo įklimpę ir tapę priklausomi, ir dabar stengiasi laikytis atokiau? Kaip atsilaikyti socialiniam spaudimui? Kaip išvengti nepageidaujamo dėmesio, ką atsakyti klausiantiems ir kaip elgtis? Kaip nepasiduoti liūdesiu ir nesigriebti taurės, jei šventes tenka praleisti namuose vienam? Bet kokiu atveju – kaip atlaikyti išbandymus ir išvengti atkryčio?

 

Būkite tik ten, kur saugu

 

Apsupkite save tais žmonėmis, su kuriais jums saugu. Neprivalote eiti į visus vakarėlius, į kuriuos jus kviečia, ir neprivalote visuose būti iki pabaigos. Įvertinkite, kaip jausitės ir su kuo jums teks bendrauti, kiek alkoholio bus vartojama vakarėlio metu, ir kaip jūs jausitės.

 

Šventė vaikų mokykloje arba miesto rotušėje, kur dalyviams siūloma po taurę šampano? Taip?

 

Audringas vakarėlis su bendradarbiais alaus bare, kur planuojama prisigerti iki žemės graibymo? Ne.

 

Eikite tik ten, kur saugu – pasirūpinkite, kad vakarėlio metu turėtumėt kur trumpam atsitraukti, pvz. išeiti į terasą pasigrožėti miesto panorama, apžiūrėti šeimininkų paveikslų kolekciją, o šeimos šventėje tiesiog pakalbinti vaikus –  vaikas niekada nepasiūlys jums taurės vyno.

 

Pasirūpinkite, kad galėtumėte bet kada panorėjęs išeiti ir saugiai grįžti, ir nebūtumėte priklausomas nuo kitų.

 

Išmokite nustatyti ribas, pasakyti Ne ir nesiteisinti

 

Išmokite neatsiprašinėti, nepasakoti ir neatvirauti. Tiesą sakant, šią savybę turėtų būti išsiugdęs kiekvienas suaugęs ir savo ribas jaučiantis žmogus, tačiau dažnai mes esame verčiami išsižadėti savęs ir taikytis prie sociumo. Kartais tai yra geras dalykas, bet tuo atveju, kai norite mesti gerti – ne.

 

Tiesiog pasakykite „Aš negeriu“. Pasistenkite pasakyti švelniai, bet griežtai – taip, kad papildomų klausimų neliktų. Jei vis tik išgirsite klausimą, kodėl, atsakykite, „Tiesiog ne“ arba „Būti blaiviam yra mano pasirinkimas.“

 

Neprivalote niekam nieko aiškinti ar teisintis, pasakoti ilgų istorijų apie skyrybas, pastūmėjusias į jus į priklausomybę, apie nuopuolį, apie sveikimą, ir apie pastangas išlikti sveikam. Neprivalote kalbėti tokiomis temomis, kurios yra jums nemalonios – ypač per šventes. Jūs atėjote į svečius, elgiatės maloniai ir to užtenka – nesate niekam nieko skolingas – neprivalote nei gerti, nei atvirauti.

 

Tai ne tik padės išvengti atkryčio, bet ir padarys jūsų santykius su artimaisiais sveikesniais.

 

Jei liekate vienas, atsiminkite – alkoholis nėra jūsų bičiulis, o klastingas priešas

 

Likti vienam per šventes nėra smagu, o tas jausmas – nesmagumas, apleistumas, vienatvė – skatina stresą, kortizolio išsiskyrimą ir alkoholio poreikį.

 

Suplanuokite šventes taip, kad būtumėte emociškai saugus. Sudarykite sąrašą tų dalykų, kurie džiugina patį svarbiausią žmogų – jus pačius. Mėgstama knyga, kino filmas, sushi iš geriausio restorano mieste, pasidovanokite sau dovaną – pvz. nedidelį akvariumą, kad galėtų būti naujo hobio pradžia. Užsiimkite tuo, kad jus ramina – tai gali būti nerūpestinga komedija, maisto gamyba arba paprasčiausias tvarkymasis.

 

Prieš šventes, suplanuokite apsilankymą sporto klube, baseine arba Spa – tai sumažina įtampą ir stresą, tiek fizine, tiek emocine prasme.

 

Jei šventės ir alkoholio vartojimas kelia nerimą – pasidovanokite sau dovaną

 

Jei kone visuotinis alkoholio vartojimas švenčių sezonu tampa problema, o šventinis sezonas tampa išbandymu, pasidovanokite sau dovaną – kodavimą nuo alkoholio. Jei esate užsikodavęs – apsilankykite pastiprinančiam kodavimui.

 

Žmonės dažnai planuoja pradėti naują gyvenimą nuo Naujųjų metų, nuo sausio 1 dienos, tačiau tam naujam gyvenimui galite pradėti ruoštis jau šiandien – kad sausio 1-ąją būtumėt pasiruošęs tam naujam gyvenimui, gaivus, energingas ir švarus, o ne plyštančia nuo pagirių galva, neplautais plaukais, sutrikęs ir pasimetęs sujauktame kambaryje.

 

Pasidalinkite