Kuriam laikui užsikoduoti veiksmingiausia?

Vienas iš svarbių ir labai dažnai pasitaikančių klausimų – koks kodavimosi terminas yra optimaliausias? Apie 90proc. atvykusių pacientų, paklaustų, kuriam terminui norima užsikoduoti, atsako „nežinau“. Tiesa ta, kad priklausomi žmonės yra maksimalistai. Jeigu jie geria tai, geria, jeigu dirba tai dirba, na o jeigu koduojasi, tai nori užsikoduoti ilgiausiai galimam terminui. Dalis priklausomų nuo alkoholio žmonių patikina, kad nori nebegerti visą gyvenimą. Kitų dažnas atsakymas – penkerius metus.

 

Žmonės kreipiasi pagalbos tikrai ne laimės ar džiaugsmo vedami, o todėl, kad alkoholis yra didžiausia problema, kurią būtina spręsti ir kuo skubiau. Žinoma, gydymas nuo alkoholio reikalauja laiko, tačiau ar ilgas kodavimo terminas yra išeitis?

 

Dažniausia daroma klaida – terminas

 

Verta atkreipti dėmesį į tai, kad ilgas kodavimosi terminas nėra geras sprendimas, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio ir tikrai negarantuoja teigiamų alkoholizmo gydymo rezultatų. Kodėl?

 

Įsivaizduokime, kad žmogus yra koduojamas penkeriems metams. Tiesa ta, kad penkeri metai priklausomam žmogui neatrodys patraukliai ir tikrai nenuteiks pozityviai. Priešingai, priklausomas žmogus gali netekti savo ryžto, nes jam atrodys, kad penkerius metus būti be alkoholio bus labai sunku – gyvenimas nebebus toks smagus ir ryškus, o šventės jau nebebus tokios, kaip ankščiau. Paprasčiausiai ilgas terminas taps tam tikrai kančia.

 

Užsikodavus penkeriems metams žmogus neskuba gyventi – juk šitiek metų dar prieš akis. Be jokios abejonės, kuriam laikui koduotis, yra paties žmogaus sprendimas, tačiau tiems, kurie ieško patarimo ar rekomendacijų, patariama rinktis vienerius metus.

 

Priešingai viskas vyksta su ankstesniais laikais buvusiu populiariu gydymu nuo alkoholio – medikamentiniu kodavimu. Labai dažnai buvo koduojama metams, todėl žmogus tą laikotarpį vedamas baimės nevartodavo alkoholio. Visgi, išlaukęs nustatytą vienerių metų tarpsnį, žmogus vėl grįždavo prie savo seno pomėgio gerti. Hipno terapinis kodavimas nuo alkoholio veikia kitaip – toks alkoholizmo gydymas išties efektyvus.

 

Vieneri metai – kodėl?

 

Tikriausiai suskubsite paklausti, kodėl vieneri metai? Viskas labai paprasta. Vieneri metai – tai laiko terminas, kada formuojasi nauja žmogaus asmenybė.

 

Atkreipkite dėmesį, kad daugelis reabilitacijos centrų, gydančių nuo alkoholio, siūlo vienerių metų programą. Kita labai svarbi priežastis – kodavimas metams, žmogui atrodo patraukliau, t.y. trumpesnį terminą žmogus priima kur kas pozityviau, kaip lengviau pasiekiamą ir ne tokį didelį diskomfortą keliantį tikslą.

 

Kodavimą nuo alkoholio vieneriems metams, pacientas priima kaip iššūkį, savęs tam tikrą išbandymą, tarsi manant „ Pirmyn! Išbandykime, kas yra vieneri blaivybės metai!“. Tokiu atveju, žmogus stengiasi tuos vienerius metus išnaudoti maksimaliai ir pasiimti iš jų tiek kiek bus įmanoma. Jis stengiasi dirbti, siekia savo užsibrėžtų tikslų, išbando naujus naudingus įpročius. Tokiu atveju, žmogus matydamas mažyčius pozityvius pokyčius jo gyvenime, jaučia motyvaciją ir paskatą stengtis ir toliau. Kitu atveju, pasirinkus penkių metų ar ilgesnį laikotarpį, žmogus dažnai greitai pasiduoda neištvėręs spaudimo.

 

Žinoma, jeigu koduojamasi jau 3-čią ar 4-ą kartą, kai žmogus jau turi patirties ir suvokia visą procesą, tuomet galima rinktis ir ilgesnį laikotarpį. Tačiau jeigu pacientas per 10 metų turėjo vos mėnesį blaivybės, koduotis penkeriems metams bus labai sunku psichologiškai. Tuo tarpu per tuos vienerius metus, žmogus suspės susipažinti su savo naujuoju, šviesesniu ir sveikesniu gyvenimu. Vieneri metai yra tikrai ne iš piršto laužti, o siūlomi ir rekomenduojami remiantis patirtimis. Pacientas, per  vienerius metus pajautęs blaivybės džiaugsmą, gyvena ir mėgaujasi gyvenimu, ieško naujų malonumo formų, ugdo save kaip asmenybę ir diegia sau naujus įpročius.

 

Taip pat trumpai aptarsime kitą, labai dažnai girdimą klausimą. Ar įsimanoma užkoduoti žmogų prieš jo valią? Pirmiausia žmogus turi pats suprasti alkoholio problemą ir pripažinti, kad turi priklausomybę. Tiesa ta, kad hipnozė veikia tik tuos, kurie to nori ir kurie yra savo valia nusprendę, kad nori atsisakyti priklausomybės nuo alkoholio.

Pasidalinkite