Moterų alkoholizmas

Alkoholizmas – tai didelė ir svarbi žmonijos problema, kuri ne tik atima sveikatą ir laiką iš geriančio žmogaus, bet ir sukelia visa virtinę psichologinių, socialinių ir kitų problemų kaip pačiam žmogui, taip ir šalia jo esantiems artimiesiems- vaikams, partneriams, tėvams. Alkoholiniai gėrimai egzistuoja nuo senovės, kaip ir alkoholizmo problemos, o mūsų gyvenimas tik greitėja, sunkėja, intensyvėja, todėl būtina informaciją apie šią priklausomybę pateikti jau nuo vaikystės, skiepyti vaikams atsparumą gausiam alkoholinių gėrimų vartojimui ir teikti pagalbą žmonėms, jau įklimpusiems į šitą bėdą.

 

Šį kartą norime apžvelgti faktus, kurie pasakoja apie žalą moterų fizinei ir psichinei sveikatai ( bet aišku, aktualūs ir šalia tų moterų esantiems vyrams ir kitiems šeimos nariams):

 

  1. Alkoholio vartojimas gali apsunkinti moters pastojimo galimybes. Danų mokslininkai atliko tyrimą, kurio metu stebėjo 6120 porų ( 21-45 metų amžiaus), kurios aktyviai bandė pastoti. Nei viena pora nebuvo gydoma nuo nevaisingumo. Visos moterys galėjo vartoti alkoholinius gėrimus, kai kurios dar ir rūkė. Tyrimo pabaigoje pastojo 4210 moterų (69 procentų). Iš gausiai alkoholinius gėrimus vartojančių moterų pastojusių buvo tik 37. Mokslininkai priėjo išvados, kad alkoholinių gėrimų vartojimas mažina pastojimo tikimybę 18 proc.

  2. Mokslininkai nustatė, kad moterys dėl savo fizinių ir psichosocialinių savybių tampa priklausomos nuo svaigiųjų gėrimų keturis kartus greičiau negu vyrai, moterų alkoholizmas yra dažnai sunkiau ir ilgiau gydomas.

  3. Alkoholio vartojimas neigiamai veikia moters lytinį gyvenimą: sunkiau patirti malonumą, mažėja romantinių ir emociškai malonių momentų. Dažnėja nesaugus ir netgi pavojingas elgesys: partnerių kaita, užkrečiamų ligų pavojus dėl nesaugių santykių, smurtas, prievartavimai, neplanuoti nėštumai ir negalėjimas susilaukti vaikų ateityje.

  4. Alkoholis neigiamai veikia nėštumo eigą ir vaisiaus būklę. Net nedidelis išgerto alkoholio kiekis vėliau atsiliepia vaiko sveikatai ir visam tolimesniam gyvenimui: išvaizdos pokyčiai, psichikos ir somatinės ligos, protinis atsilikimas, socialinės problemos.

  5. Etanolis smarkiai veikia moters išvaizdą. Greičiau sensta oda, atsiranda patinimai, raukšlės, išplėsti kapiliarai, greičiau genda dantys, lūžta nagai, kenčia vidiniai organai- kepenys, inkstai, širdis, smegenys. Moteris atrodo senesnė, neprisižiūrinti, nepatraukli. Nustojus vartoti svaigiuosius gėrimus užtrunka daug laiko grąžinti buvusią išvaizda, bet dažniausiai ji ir sveikata prarandamos visam laikui.

  6. Geriančios moterys dažniau susiduria su smurtu artimoje aplinkoje, kadangi stipriųjų gėrimų vartojimas dažnai iššaukia agresiją ir provokuoja skirtingus nusikaltimus. Moterys gali nukentėti fiziškai, likti suluošintos, kartais atimama gyvybė. Taip pat ir pačios geriančios moterys dažnai tampa agresyvios, nesuvokia savo veiksmų ir jų pasekmių ir smurtauja prieš savo artimuosius, partnerius, kartais ir vaikus.

  7. Mamos alkoholizmas neigiamai veikia dukrų gyvenimą- mergaitė nemato tinkamo mamos ir moters pavyzdžio, nejaučia ryšio ir meilės, dažniau įklimpsta į netinkamus santykius, todėl visos problemos persikelia į kitų kartų gyvenimą.

  8. Mamos alkoholizmas taip pat neigiamai veikia ir berniukų gyvenimą- ateityje jie gali tapti agresyvūs, menkinti moters role, nemokėti kurti pagarbių santykių, turėti įvairių socialinių problemų.

Kaip matote, moterų alkoholizmas yra labai plati ir įvairialypė problema, kuri pažeidžia ir pačių moterų ir jų aplinkinių, ypač vaikų, gyvenimus. Todėl labai svarbu yra laiku pastebėti rizikas ir gręsiančius pavojus, apsaugoti artimas moteris nuo alkoholizmo, o joms jau įklimpus- nedelsiant kreiptis pagalbos. Išėjimas iš užburto priklausomybių rato yra sunkus, bet be galo svarbus ir reikalingas norint gyventi pilnavertį, sveiką ir darnų gyvenimą artimųjų apsuptyje.

Pasidalinkite