Alkoholizmo požymiai ir užuominos

Gražus, sportiškas vyras vilkintis prabangiu kostiumu su sodrios spalvos viskio taure rankose, šalia jo sėdi žavinga moteris, apsirengusi ilga aksomine suknele, gurkšnojanti vaisias ir gėlėmis kvepiantį vyną… Gundantis paveikslėlis? Iš karto prieš akis kyla gražaus, prabangaus,  sėkmingo gyvenimo vaizdiniai…

 

Seniai nesiskutęs, patinusiais paakiais, bedantis vyras drebančiom rankom, šalia jo tokia pat patinusi, raudonskruostė, netvarkinga moteris, nuo kurios sklinda vakarykščio išgerto alkoholio kvapas… O dabar? Ar vis dar patrauklu?

 

Dėja, antras variantas draugajant su alkoholiu nutinka žymiai dažniau, negu knygose ir filmuose vaizduojamas pirmasis, todėl būtina albėti apie alkoholio sukeliamą priklausomybę ir ieškoti pagalbos kovojant su ja.

 

Šiandien norime apžvelgti požymius, pagal kuriuos galite įtarti, kad Jums arba Jūsų artimajam jau laikas ieškoti pagalbos dėl atsiradusios arba besivystančios priklausomybės alkoholiniams
gėrimams.

 

1. Žmogus pradeda gerti vienas. Dažniausiai alkoholinių gėrimų vartojimas yra socialinis ritualas – bare su draugais, vakarėlyje, šeimos rate švenčių metu. Skambinti pavojaus varpais reikėtų, jei žmogui nebereikalingi aplinkiniai, jis pradeda gerti vienas, išgerto
alkoholio kiekis vis auga.


2. Alkoholio vartojimo slėpimas nuo artimų žmonių. Žmogus dažnai išvyksta tai neva darbo reikalais, tai į pagalbą dragui, po tokių išvykų grįžta akivaizdžiai apsvaigęs. Kišenėse apsigyvena kramtomoji guma, ledinukai – taip bandoma slėpti kvapą.

 

3. Ritualų atsiradimas. Alkoholis būtinai geriamas stebint varžybas, žiūrint filmą, po darbo, penktadienio vakare. Žmogus blogai reaguoja, jei nepavyksta išgerti suplanuotu metu, taip pat pačių ritualu atsiranda vis daugiau. Kai aplinkiniai pastebi ritualus ir bando
komentuoti- dažniausiai vyksta barniai ir problemos neigimas. Ilgainiui proga tampa nesvarbi, dominuoja pats noras išgerti.


4. Alkoholio dozės didėjimas ir saiko nebuvimas. Žmogus pradeda nejausti tos ribos, kada jau reikėtų sustoti, geria iki intoksikacijos ( apsinuodijimo požymių), gali gerti iki sąmonės praradimo, kitą dieną yra kamuojamas pagirių, bet vis tiek negali atsispirti pagundai išgerti.


5. Slėptuvių atsiradimas. Dažniausiai kylant įtampai namuose, kai aplinkiniai pradeda pastebėti problemą, žmogus pradeda slėpti buteliukus įvairiose vietose, kur namiškiai gali jų nerasti, taip turėdamas galimybę išgerti čia ir dabar. Kartais alkoholis gali būti maskuojamas – pavyzdžiui, pylamas į gazuotų gėrimų ar sulčių buteliukus.


6. Problemos su atmintimi. Žmogus vakare geria tiek, kad iš ryto negali atsiminti viso vakaro įvykių, nepripažįsta, kai jam pasakoja, jog darė kažkokius netinkamus veiksmus, papuolė į gėdingas situacijas.


7. Hobių ir pomėgių apleidimas. Žmogus, krentantis į alkoholizmo liūną dažniausiai palaipsniui apleidžia visus kitus savo pomėgius ir užsiėmimus. Pradžioje jis gali vartoti gėrimus užsiimant mėgstama veikla, bet vėliau potraukis gerti išstumia visus kitus, todėl žmogus nebesirūpina savo gyvūnais, nebebendrauja su šeim ir aplinkiniais, nebeužsiima sportu ar hobiais, nebekeliauja.

 

Priklausomybė alkoholiui vystosi palaipsniui, žmogus ilgą laiką gali manyti, kad jis valdo situaciją. Dėja, dažniausiai problema tampa akivaizdi, kai ji jau seniai nebevaldoma ir yra pažengusi: griauna psichinę ir somatinę sveikatą, stumia į socialinį užribį, sukelią finansines problemas ir ardo šeimos ir draugų ryšius. Todėl jei matote, kad aukščiau išvardinti požymiai atsirado Jūsų arba Jūsų artimo žmogaus gyvenime- nelaukite ir kuo greičiau kreipkitės pagalbos!

Pasidalinkite