Alkokalėdoms – NE!

Už lango vėl gražiausios metų šventės – Kalėdos ir Naujieji metai! Pradėjome puošti eglutes, pakuoti dovanas, gaminti vaišes ir laukti svečių. O kaip gi šventinis stalas be baltos mišrainės, mandarinų ir… šampano taurės? O gal ko daugiau?

 

Graži tradicija, kuri gali būti tik šventiniu momentu, bet gali tapti ir eiliniu laipteliu žemyn, jeigu šalia yra žmogus, priklausomas nuo alkoholio. Tad pakalbėkim apie tai, kaip sudaryti saugias šventimo sąlygas, jei šalia yra žmogus, turintis problemų su alkoholiu.

 

1. Pats paprasčiausias būdas ramiai švęsti šventes prie nukrauto stalo- kad ant jo nebūtų alkoholio. Šiais laikais tikrai galima rasti šampano nealkoholinių alternatyvų arba įjungti vaizduotę ir kelti putojančios arbatos, sulčių ar kitų gėrimų taures. Svarbu prisiminti, kad šventės tai ne tik maistas ir gėrimai, tai žmonės šalia, pokalbiai, apsikabinimai, žaidimai ir linkėjimai.

 

2. Jei vis gi nėra galimybės švęsti be alkoholio, pavyzdžiui, reikia vykti į darbo šventę- nepalikite priklausomo žmogaus vieno. Stebėkite jį, nukreipkite dėmesį nuo alkoholinių gėrimų, parodykite jam savo paramą ir palaikymą. Jeigu pats turite šią problemą, paprašykite savo artimojo arba draugo pagalbos ir priežiūros.

 

3. Atsiminkite, kad nebūtina kiekvienoje šventėje dalyvauti iki paskutinio muzikos akordo ar paskutinio išgerto lašo. Jeigu žinote, kad turite silpnybę alkoholiui, galima dalyvauti šventės pradžioje, o pabaigoje, kai prasideda neoficiali ir, dažniausiai, alkoholio lydima dalis, vykti namo ilsėtis.

 

4. Perspėkite savo draugus ir artimuosius, kad šventes norite praleisti be alkoholio. Nebūtina išsamiai aiškinti apie savo priklausomybę ar polinkį, galima trumpai pasakyti, kad norite pasimėgauti šventimu su taure vandens rankoje. Jeigu priklausomybę nuo alkoholio turi jūsų artimasis, taip pat galite aptarti šį faktą su artimaisiais, paprašyti paramos ir pagalbos, kad žmogus jaustųsi saugiai ir ramiai.

 

5. Turininga programa, žaidimai ir šventės planas gali padėti, kad šventimas netaptų tik valgymo ir gėrimo puota. Kuo daugiau žmonės įdomiai leis laiką, tuo praleis mažiau laiko prie stalo ir bus mažiau progų padauginti svaigiųjų gėrimų.

 

6. Pakalbėkite su artimaisiais ir draugais apie dovanas žmogui, turinčiam priklausomybę nuo alkoholio. Alkoholiniai gėrimai, taurės, marškinėliai su juokeliais alkoholio tematika- visos šitos dovanos būtų nereikalinga rizika. Geriau padovanoti kažką, kas būtų susiję su sveikata ir pagalba kovoje su alkoholiu. Jeigu esate priklausomas nuo alkoholio žmogus ir gavote dovanų alkoholinių gėrimų butelį, pasistenkite atiduoti juos neišpakuotus ir neatidarytus, prisiminkite, kad alkoholis gali jums atnešti tik skausmą ir ligas.

 

7. Jeigu vis gi žmogus neatsispyrė pagundai ir pradėjo vartoti svaigiuosius gėrimus – prisiminkite, kad nereikia atidėti pagalbos ieškojimo kitiems metams, reikia traukti žmogų iš alkoholio liūno jau iškart. Jeigu jaučiate, kad gėrimas užtruko ir tampa nevaldomas, pasisakykite draugams arba artimiesiems, kad padėtų susitvarkyti ir kartu ieškotų pagalbos.

 

Šventos Kalėdos ir Naujieji metai yra šeimos šventės, stebuklų ir vilties metas, todėl yra puikus metas visas negandas ir priklausomybes palikti praeityje, o į kitus metus keliauti sveikiems, blaiviems ir laimingiems. Su artėjančiomis šventėmis!

 

Pasidalinkite