Kaip elgtis kai artimasis žmogus geria?

Alkoholizmas – tai liga, kuri žaloja ne tik patį geriantį žmogų, bet ir jo artimuosius: tėvus, partnerius ir vaikus. Dažniausiai aplinkiniai žmonės jaučiasi bejėgiai, sutrikę, jie gali gailėti ir net nekęsti geriančio artimo žmogaus vienu metu. Visas šių emocijų spektras kyla iš nežinojimo kaip reaguoti ir ką galima padaryti, kad priklausomas žmogus pasveiktų pats ir sumažėtų įtampa šeimoje.

 

Šiame straipsnyje aptarsime keletą naudingų patarimų priklausomybę turinčių žmonių artimiesiems.

 

1. Nustokite pastoviai dangstyti ir gelbėti geriantį žmogų. Alkoholis neigiamai veikia centrinę nervų sistemą ir blogina kognityvines funkcijas, todėl žmogus neadekvačiai suvokia situaciją, pradeda manipuliuoti aplinkiniais, grasinti jiems savęs sužalojimu.

 

Dažnai artimieji neatlaiko tokio spaudimo ir bando padėti: atiduoda vis augančias skolas, duoda pinigų, dangsto prieš kitus žmones neatvykimo arba nusižengimo atveju. Toks elgesys tik atitolina pasveikimą, žmogus turi suprasti, į kokią duobę jis krenta ir prisiimti
atsakomybę už savo veiksmus.

 

2. Negalima namuose užgaulioti žmogaus, vadinti alkoholiku (tik specialistai gali diagnozuoti ligas, o priklausomybė yra būtent liga), pasakoti aplinkiniams kaip artimasis eilinį kartą prisidirbo, kaip jūs nuo jo pavargote. Kartais geriantis žmogus, girdėdamas jam skirtus karčius žodžius, gali kaip tik elgtis labiau provokuojančiai, taip patvirtindamas savo šeimos nuomonę apie jį. Pagrindinis tikslas- įtikinti žmogų kreiptis profesionalios pagalbos. 

 

3. Jokiu būdu negalima bandyti gydyti nuo alkoholio priklausomo žmogaus be jo žinios namų sąlygomis. Kartais neapsikentę artimieji pradeda berti įvarius miltelius į maistą ar gėrimus, taip norėdami atgrasyti žmogų nuo gėrimo. Be specialistų priežiūros tokie bandymai gali baigtis labai liūdnai, nes artimieji nežino nei taisyklingo gydymo nei savo artimojo sveikatos būklės. Taip pat verta paminėti, jog jei žmogus sužino, kad jam buvo pridėta kažko į maistą, santykiai šeimoje nusirita į bedugnę dar greičiau, o sveikimo procesas atitolsta.

 

4. Artimiesiems reikia pasiruošti ir nusiteikti, kad sveikimo procesas gali būti labai ilgas ir vingiuotas. Visada verta atsiminti, kad žmogus nebuvo visada geriantis, manipuliuojantis, skriaudžiantis, jis tapo toks dėl alkoholizmo. Pagalba ir parama jam bus reikalinga ilgai ir pastoviai, bet nereikia pamiršti ir savęs, visada galima kreiptis psichologinės pagalbos į specialistus, kurie ne tik nuramins ir suteiks jėgų, bet ir gali duoti naudingų patarimų kovoje su šia klastinga liga.

 

5. Nebijokite kreiptis pagalbos į savo artimuosius, priklausomo žmogaus draugus ir gimines. Gal aplinkui bus žmogus, praėjęs šį nelengvą kelią ir galintis pašnekėti su geriančiu žmogumi? Gal žinote, kas iš artimųjų rato yra didelis autoritetas, kurio visada klausoma? Paprašykite tokių žmonių pagalbos, jie gali padėti įtikinti priklausomybę turintį žmogų kreiptis į specialistus.

 

6. Rodykite teigiamą pavyzdį šeimoje ir draugų rate: nevartokite alkoholio, sudarykite kuo saugesnes šventimų ir susitikimų sąlygas, kur žmogui būtų nesmagu, nepatogu, neįdomu gerti. Priklausomybę turintis žmogus turi jausti palaikymą ir paramą, be spaudimo ir smerkimo. Visi šie patarimai skirti artimiesiems, kartu su geriančiu žmogumi praeinantiems sunkų pasveikimo nuo alkoholio kelią. Alkoholizmas atima gyvenimo džiaugsmą, sveikatą, pinigus, šeimą, kartais net ir gyvybę, todėl yra būtina kovoti su juo. Kreipkitės pagalbos ir pradėkite ilgą kelionę laimingo blaivaus gyvenimo link.

Pasidalinkite