Alkoholizmas ir vaikai

Alkoholizmas – tai sunki liga, kuri griauna žmogaus gyvenimą, žaloja fizinę ir psichinę sveikatą, atima gyvenimo džiaugsmą ir nubloškia į socialinį ir finansinį dugną. Kaip bebūtų liūdna, ši liga veikia ne tik patį geriantį žmogų, bet iš jo artimuosius, kurie, dažniausiai, visus nuopolius ir bėdas išgyvena kartu. Labiausiai dėl savo pažeidžiamumo ir socialinės priklausomybės nuo tėvų nukenčia vaikai. Jie, dažniausiai, gali menkai padėti tėvams susidoroti su priklausomybe nuo alkoholio, užtat, augdami tokioje traumuojančioje aplinkoje, patys susidūria su fizinėmis, psichologinėmis ir socialinėmis problemomis.

 

Kaip nukenčia vaikų fizinė sveikata?

 

Jeigu tėvai pradeda gausiai vartoti alkoholį prieš arba nėštumo metu, tai didėja rizika, kad vaikas gali gimti su įvairiais alkoholio įtakotais apsigimimais. Pakitę veido bruožai, protinis atsilikimas, neišnešiotumas, įvairios centrinės nervų sistemos ligos- tai tik dalis patologijų, kurios gali lydėti vaiką visą gyvenimą. Vaikai, kurių tėvai vartojo alkoholinius gėrimus kol jie buvo maži, dažniau susidūria su skurdžia mityba, higienos stoka, infekcinėmis ligomis, miego ir pasivaikščiojimo lauke režimo nebuvimu. Vėliau žalojanti aplinka gali turėti įtakos nemigos, nerimo, atminties problemų, koncentracijos stokos ir kitų neurologinių būklių atsiradimui.

 

Kaip nukenčia vaikų psichinė sveikata?

 

Vaikai, kurių tėvai pastoviai vartoja alkoholinius gėrimus, auga aplinkoje, kurioje jais nesirūpinama, nepaisoma jų poreikių (valgymo, apsirengimo, miego), tėvai nepadeda formuotis vaikų charakteriui, nelavina gebėjimų, neskiepyja vaikui tinkamų vertybių. Vaikas pastoviai jaučia, kad trukdo tėvams, nėra mylimas ir gerbiamas, todėl ilgainiui susiformuoja savimi nepasitikinti asmenybė, turinti emocinių, prieraišumo, bendravimo, pasitikėjimo savimi problemų. Maži vaikai, dar nesuprasdami tėvų elgesio priežasčių gali visomis jėgomis ieškoti kontakto, šilumos ir meilės, bet jų negavus jie patys tampa emociškai šalti ir vėliau jau vengia geriančių tėvų, gėdijasi jų.

 

Mokyklose tokiems vaikams sekasi prasčiau, dažnai jie tampa klasės atstumtaisiais, iš jų išvaizdos, gebėjimų, bendravimo spragų gali tyčiotis, kas dar pablogina vaiko psichinę būklę. Verta pažymėti, kad kiekviena siuacija yra individuali ir priklauso nuo konkretaus atvejo: socialinio ir ekonominio šeimos statuso, geria vienas ar abu tėvai, ar yra kitų šeimos narių, kurie padeda vaikams, kol tėvai turi priklausomybę nuo svaigiųjų gėrimų.

 

Kaip tėvų alkoholizmas atsiliepia vaiko tolimesniame gyvenime?

 

Vaikai, užaugę geriančių tėvų šeimose dažnai patys pradeda anksti ir gausiai vartoti alkoholinius gėrimus, nes tokį šeimos modelį jie galėjo matyti nuo vaikystės. Taip pat nukenčia jų gebėjimai išsirinkti tinkamą partnerį ir sukurti savo sveiką ir blaivią šeimą, dažnai jie įsitraukia į traumuojančius, toksinius, alkoholio pilnus santykius, arba gali kaip tik jausti baimę prisileisti kitą žmogų ir visą gyvenimą kovoti su vienatve.

 

Problemos mokykloje gali nulemti nesugebėjimą įstoti toliau mokytis, pasirinkti įdomią ir gerai apmokamą specialybę, rasti patinkantį stabilų darbą, mokėti valdyti savo finansus. Taip pat tėvų alkoholizmas atsigręžia prieš juos kai užaugęs vaikas nejaučia meilės, šilumos ir artimo kontakto su tėvais, gali visai su jais nebendrauti arba tai daryti retai, be didelio noro ir emocijų.

 

Taigi, alkoholizmas yra labai plati ir įvairialypė problema, kuri pažeidžia ir ir pačio žmogaus ir jų aplinkinių, ypač vaikų, gyvenimus. Todėl labai svarbu yra laiku pastebėti rizikas ir gręsiančius pavojus, apsaugoti artimus žmones nuo alkoholizmo, o jiems jau įklimpus- nedelsiant kreiptis pagalbos. Išejimas iš užburto priklausomybių rato yra sunkus, bet be galo svarbus ir reikalingas norint gyventi pilnavertį, sveiką ir darnų gyvenimą ir užtikrinti tokį gyvenimą savo vaikams.

Pasidalinkite