Alkoholiko ToDo sąrašas

Visi mes žinome, kad alkoholizmas – tai sunki liga, kuri griauna gyvenimus ir žaloja sveikatą. Deja, bet besaikis alkoholio gėrimas vis tiek išlieka skausminga ir opi viso pasaulio problema. Žmonės supranta, kad elgiasi neatsakingai, kenkia sau ir aplinkiniams, dažniausiai, savo artimiesiems, bet vis tiek geria. Šiame straipsnyje apžvelgsime mažus žingsnelius, kuriuos gali žengti kiekvienas priklausomybę nuo alkoholio turintis žmogus, kad padėtų sau pradėti bristi iš alkoholizmo liūno.

 

1. Pirmiausia, reikia pripažinti savo problemą. Mažas, svarbus ir be galo sunkus žingsnis yra pasakyti sau, kad esi priklausomas nuo alkoholio, nesusitvarkai su šia priklausomybe, tau reikalinga pagalba. Dažniausiai geriantys žmonės ramina patys save, kad jie stiprūs, gali mesti gerti kada panorėję, kad alkoholis neturi įtakos jų darbo kokybei, santykiams, išvaizdos pokyčiams. Iš tikro tikrai nereikėtų laukti, kol situacija tampa visiškai nevaldoma ir geriausia mesti gerti tik pajautus pirmus neramius simptomus: taurė vyno kiekvieną dieną po darbo atsipalaidavimui, krepšinio stebėjimas kiekvieną savaitgalį su alaus bokalu rankoje, sunkūs rytai ir dėl to kylančios problemos darbe, prasidėję konfliktai šeimoje.

 

2. Pašalinkite visą alkoholį iš savo gyvenimo. Išmeskite visus butelius, praneškite artimiesiems, kad kovojate su priklausomybe nuo alkoholio, tegu jie irgi pasirūpina, kad jūs nematytumėt alkoholio butelių. Parduotuvėse venkite alkoholinių gėrimų skyriaus arba rinkitės pristatymą į namus, kavinėse prašykite, kad neneštų gėrimų meniu ir nesiūlytų alkoholio, neikite į šventes, kuriose būna daug alkoholio.

 

3. Pasirūpinkite, kad šalia jūsų nebūtų geriančių žmonių. Jeigu turėjote draugų, kurie kartu norėjo tik vartoti alkoholinius gėrimus, tai supraskite, kad tai nebuvo jūsų draugai, o tiesiog tokie pat priklausomi nuo alkoholinių gėrimų žmonės. Tikrai artimi žmonės supras ir palaikys jūsų sprendimą, padės šiame nelengvame kelyje. Šventes galima švęsti be taurių rankose, o bičiulių susibūrimai bus dar linksmesni ir įdomesni, jei reikės sugalvoti įvairias atrakcijas ir užsiėmimus, vietoje sėdėjimo prie stalo.

 

4. Susiraskite sau naują hobį. Paskaičiuokite, kiek laiko praleisdavote su alkoholinių gėrimų taurėmis rankose, kiek praleista akimirkų, kai galėjote užsiimti kažkuo tikrai atnešančiu malonumą. Gal norėsite pradėti sportuoti? O gal pradėsite lankyti muziejus, teatrus, kiną? O gal kaip tik atėjo laikas pradėti skaityti knygas, meistrauti, užsiimti sodininkyste?

 

5. Nesmerkite savęs, net jei atsisakymas nuo alkoholio nebus toks lengvas, tikrai gyvenime gali įvykti nauji nuopuoliai, galite paslysti ir vėl pradėti vartoti alkoholinius gėrimus. Svarbu nepasiduoti, nenurašyti savęs ir pradėti savo kelionę blaivybės link iš naujo.

 

6. Nebijokite prašyti pagalbos ir paramos iš artimų žmonių, draugų, kolegų. Nėra nieko gėdingo, kad žmogus nori gyventi pilnavertį blaivų gyvenimą. Kai aplinkiniai žmonės žinos, kad jūs kovojate su priklausomybe nuo alkoholio, jiems irgi bus lengviau planuoti bendras veiklas, susitikimus, šventes.

 

7. Nelikite vienas ir kreipkitės profesionalios pagalbos. Jūs tikrai galite daug ir nuo jūsų priklausys jūsų kelionės į blaivų gyvenimą tempas, bet, žmogus, kuris gali jus motyvuoti, paguosti ir nukreipti tinkama linkme, suteiks daugiau garantijų sklandžiam procesui.

 

Tik filmuose alkoholio vartojimas būna įdomus, skanus ir be pasekmių sveikatai ir gerovei. Realiame gyvenime jis tik žaloja, atskiria, veda vienatvės link. Reikia atsakingai žiūrėti į savo sveikatą ir gyvenimą ir jaučiant, kad atsiranda priklausomybė nuo alkoholinių gėrimų, nedelsiant kreiptis pagalbos!

Pasidalinkite