Alkoholizmas ir baimės

Baimė yra visiškai normalus žmogaus jausmas. Alkoholizmas yra sunki liga, kuri į žmogaus gyvenimą atslenka tyliai ir nepastebimai, bet, dažniausiai, užsilaiko ilgam ir sukelia didelius ir bauginančius padarinius, tokius kaip sveikatos problemos, psichologiniai sunkumai, finansinė duobė, socialinė atskirtis, vienatvė. Kiekvienais metais nemažai žmonių vistiek įklimpa į alkoholizmo liūną ir, kaip bebūtų liūdna, tempia paskui save savo artimuosius.

 

Priklausomas nuo alkoholio žmogus dažnai tampa
nepajėgus pats savarankiškai pasveikti, jį pradeda kamuoti baimė ir nerimas dėl savo būklės, sveikatos ir ateities. Šitos baimės gali sunkinti sveikimą, bet tuo pačiu metu būti ir motyvacija neužsikabinti už šio pragaištingo kabliuko.


1. Psichinės ir somatinės ligos. Visi mes žinome, kad alkoholis neigiamai veikia širdies, kepenų, inkstų, virškinimo trakto veiklą, slopina kognityvinius procesus, blogina emocinę būklę. Dažnai priklausomi nuo alkoholio žmonės jau pradeda jausti alkoholio sąlygotus padarinius, jiems tenka dažniau apsilankyti pas gydytojus, jie iškrenta iš darbo rinkos.


Visa šita situacija gali slėgti ir skatinti dar intensyviau vartoti svaigiuosius gėrimus, žmogus stumiamas į užburtą ratą. Svarbu laiku atkreipti dėmesį į nerimą keliančius kūno siunčiamus signalus ir greičiau kreiptis pagalbos, nelaukti, kol situacija taps nevaldoma.


2. Socialinė atskirtis. Nors dažnai alkoholis gali būti asocijuojamas su vakarėliais ir šventėmis, realybėje priklausomas nuo alkoholinių gėrimų žmogus ilgainiui lieka vienas su taure. Draugams pabosta girtas, dažnai neprognozuojamas ir nemalonus elgesys, susiaurėję iki vieno užsiėmimo pomėgiai, dėl pagirių sugadinta sekanti po išgertuvių diena. Geriantis žmogus gali tenkintis tokių pat priklausomų sugėrovų kompanija, bet bendravime nelieka artumo, šilumos, palaikymo.

 

Neretai priklausomas nuo alkoholio žmogus jaučia, kad lieka vienas, ir gali alkoholiu dar stipriau malšinti vienatvės jausmą. Todėl svarbu artimiesiems nepalikti žmogaus vieno ir kuo greičiau kreiptis pagalbos.


3. Kontrolės praradimas. Suaugęs žmogus yra atsakingas už savę, savo veiksmus ir bendravimą su savo artimaisiais. Kai gyvenime atsiranda alkoholis, ši taisyklė nebegalioja: girtas žmogus dažnai tampa neatsakingas, negali pasirūpinti savimi ir juolab savo aplinkiniais. Priklausomi nuo alkoholio žmonės neretai bijo prarasti kontrolės jausmą, ramina save, kad gali mesti gerti kada panorėję, bet, dažniausiai, suvokia situacijos rimtumą kai alkoholis seniausiai kontroliuoja žmogaus gyvenimą ir elgesį. Sprendimas kreiptis pagalbos norint išsivaduoti nuo alkoholio – puikus brandaus ir atsakingo elgesio pavyzdys.


4. Atsisakymas nuo alkoholio. Gali skambėti paradoksaliai, bet labai dažnai priklausomi nuo alkoholinių gėrimų žmonės bijo nustoti gerti. Nors alkoholis atneša tik žalą ir problemas, bet pakitęs žmogaus mątymas gali suvokti situaciją kaip savo pastovios rūtinos, savo mažo pasaulėlio griūtį. Po gėrimo nutraukimo seka pagirios, fiziniai skausmai ir nestabili psichologinė būklė, todėl neretai žmogus nenori jausti visų šitų emocijų ir pojūčių, nenori blaiviai matyti savo nepavydėtiną situaciją. Svarbu nebijoti prašyti artimųjų ir draugų pagalbos, kad suteikų paramą ir palaikymą sveikimo metu.

 

5. Visko praradimas. Gausiai vartojantis alkoholinius gėrimus žmogus nepastebimai praranda savo sveikatą, gerovę, šeimą, darbą, socialinį statusą. Kol gyvenimo ritmą diktuoja alkoholis, jis to nejaučia ( arba nenori jausti), bet visada ateina tas momentas, kai realybė skaudžiai primena apie save. Sveikimo nuo alkoholinės priklausomybės kelias yra ilgas ir vingiuotas, savęs ir savo klaidų priėmimas yra vienas iš skausmingesnių jo momentų. Savo sugriauto gyvenimo atstatymas gali užtrukti labai ilgai, kartais ne viskas gali būti pataisoma, gali likti įvairios ligos, pašliję santykiai su artimaisiais, psichologinės problemos. Gerai būtų kreiptis pagalbos, kol dar nevėlu ir įmanoma išgelbėti save ir savo gyvenimą.


Alkoholizmas – sunki būklė, kuri reikalauja milžiniškų pastangų, norint iš jos ištūkti, bet visada verta atsiminti, kad sveikata, psichologinis stabilumas, finansinė gerovė ir artimi žmonės šalia yra žymiai vertingesni už bet kokią akimirką trunkančią alkoholinę euforiją, paskui save atnešančią ligas, skausmą ir vienatvę.

Pasidalinkite