Kas yra ALKOHOLIS?

Apie alkoholio žmogaus organizmui daromą žalą žino kiekvienas žmogus. Deja, dauguma žmonių mano, kad pakenkti gali tik dideli etanolio kiekiai, vartojami kiekvieną dieną, o kelios vyno taurės penktadienį arba alaus bokalas po sunkaus darbo vakare negali peraugti į priklausomybę ir sugriauti žmogaus gyvenimo. Gyvenime, dažniausiai, būtent iš pirmo žvilgsnio nekalti pasisedėjimai gali tapti reguliariais išgėrinėjimais ir baigtis sunkia priklausomybe nuo alkoholinių gėrimų.

 

Kodėl gi alkoholis yra žalingas? Etanolis, esantis alkoholiniuose gėrimuose kenkia žmogaus organizmui keliais būdais:


1. Etanolis patekdamas į kraują keliauja į visus organus, jautriausiai į jį reaguoja smegenys: atsiranga girtumo jausmas, sutrinka pusiausvyra, kognityvinės funkcijos, atsijungia savisaugos ir savireguliacijos instinktai. Ilgalaikėje perspektyvoje smegenys tampa tokios pažeistos, kad išsivysto alkoholinė encefalopatija- būklė, kuriai būdinga ne tik kognityvinės, bet ir psichologinės (nerimas, miego sutrikimai, depresija, labilios emocijos, agresijos proveržiai) ir somatinės (rankų tremoras, mitybos sutrikimas, svorio kritimas, pastovus nuovargis) problemos ir ligos.


2. Virškinimo traktas taip pat vienas pirmųjų patiria etanolio poveikį: alkoholis dirgina skrandžio gleivinę, sukelia rūgštingumą, opas, sutrinka vitaminų ir maistinių medžiagų pasisavinimas. Kepenys praleidžia visą kraują su jame esančiu etanoliu per savo filtravimo sistemą, bandydamos detoksikuoti nuodus, bet pačios yra smarkiai pažeidžiamos ir ilgainiui vystosi kepenų audinių randėjimas ir cirozė.


3. Dažniausios širdies ligos, kurios išsivysto dėl alkoholio, yra kardiomiopatija ir miokardo infarktas. Etanolis pažeidžia kraujo kūnelų veiklą, todėl gali susidaryti trombai, užanka kraujagyslės, ypač smulkios, sutrinka širdies aprūpinimas deguonimi, kas veda dusulio, fizinio krūvio netoleravimo, širdies sustojimo link.


4. Ne tokia akivaizdi, bet labai skausminga žala daroma žmonių reprodukcinei sistemai. Gausus ir pastovus alkoholio vartojimas trikdo moterų lytinių hormonų veiklą ir skatina nevaisingumo atsiradimą, sukelia lytinių ląstelių pažaidą, blogina nėštumo eigą ir sukelia sunkius vaisiaus apsigimimus. Taip pat dažnai moterys, priklausomos nuo alkoholinių gėrimų, pasirenka nesaugius lytinius santykius, nesugeba patirti malonumo, neretai patenka į smurtinę aplinką. Vyrų vaisingumą alkoholis taip pat veikia neigiamai, mažina
lytinį pajėgumą ir spermos kokybę.


5. Socialinės problemos tampa dažnu alkoholizmo palydovu. Priklausomas nuo alkoholinių gėrimų žmogus po truputį praranda gyvenimo džiaugsmą, atsisako savo pomėgių, nesugeba kokybiškai atlikti savo darbo, būti rūpestingu partneriu ar draugu, neretai įsivelia į konfliktines situacijas dėl labilių emocijų ir savireguliacijos stokos. Ilgainiui susiaurėja draugų ir pažįstamų ratas, pavargsta ir atsisuka artimieji, žmogus lieka vienas su taure.


6. Alkoholizmas sukelia ne tik priklausomo žmogaus problemas, bet ir artimųjų žmonių, ypač vaikų, kančias. Vaikai, augantys šeimose, kuriose geriama dažnai ir gausiai, patiria visą virtinę emocinių ir fizinių sunkumų: meilės stoka, nepriežiūra, vienatvė, nerimas, miego sutrikimai, mitybos problemos, socialinių ir fizinių poreikių nepatenkinimas, negebėjimas užmegzti artimų santykių, fiznasinis neraštingumas- šitas sąrašas gali būti pildomas dar ilgai. Neretai vaikai vėliau irgi gali tapti priklausomais nuo alkoholinių gėrimų, nes tik tokį modelį jie mato nuo mažens.

 

Vienintelis būdas išvengti visų aukščiau išvardintų problemų yra alkoholio išbraukimas iš savo gyvenimo. Branginkite savo ir savo artimų žmonių sveikatą ir esant poreikiui greičiau kreipkitės pagalbos!

Pasidalinkite