Alkoholizmas – banali liga?

Alkoholizmas – banali liga, o ne dramatiškas likimas?

 

Istoriškai, alkoholis buvo viena pagrindinių stresą ir nerimą malšinančių priemonių. Gebėjimas daug išgerti ir daug pakelti buvo lydimas tam tikros pagarbos, kaip bebaimiškumo, drąsos, didžiulės gyvybinės energijos ir galios išraiška.

 

Šiandieninėse visuomenėse, žmonės ieško kitų būdų, kaip nusiraminti, o alkoholio vartojimas ir ypač priklausomybės nuo alkoholio palaipsniui praranda tą mitologizuotą dramatišką aurą. Kaip ir kodėl keičiasi žmonių požiūris į alkoholio vartojimą, kokie yra kiti būdai susitvarkyti su stresu ir kaip įveikti priklausomybes? Apie tai pasakoja psichoterapijos centro „Sielos veidrodis“ steigėjas psichoterapeutas Sergejus Gorškovas.

 

Alkoholis – dramatiško likimo palydovas?

 

Žmogaus gyvenimas yra ir visada būdavo kupinas streso. Alkoholis, trumpalaikėje perspektyvoje, puikiai tą stresą malšina, tačiau pradėjus piktnaudžiauti, prie alkoholio greitai priprantama. Jei pažiūrėsime atgal kad ir į dvidešimtą amžių – istoriškai, gėrimas, gebėjimas daug išgerti ir daug pakelti buvo lydimi tam tikro pagarbaus tragizmo, kaip vyriškumo, patirtos kančios ar žmogui tekusių sunkių išbandymų simbolis.

 

Kariai, kamuojami siaubingų prisiminimų iš mūšio lauko, korporacijų vadovai, nesusitvarkantys su stresu, tragiško likimo rašytojai, įsijautę į savo herojų likimus ir slopinantys nerimą vynu… Kiekvienas, apsvaigęs po antro ar trečiojo stiklo, galėjo tapatintis su šachtininkais, kovotojais ir maištautojais, nesuprastais genijais, Buchovskio, Millerio ar Remarko romanų personažais ir jų sudėtingu, nepakeliamu, dramatišku likimu.

 

Sveikatingumo ekonomika – piktnaudžiauti alkoholiu nenaudinga ir nemadinga

 

Dvidešimto amžiaus pabaigoje, Vakarų visuomenėse įvyko tam tikras lūžis, kuris pakeitė žmonių požiūrį į alkoholio vartojimą. Tyrėjų teigimu, pradėjo formuotis postindustrinė visuomenė ir sveikatingumo ekonomika. Vakarų visuomenėse buvo pasiektas tam tikras ekonominės gerovės lygis, ir žmonės ėmė orientuotis ne į finansinę ir ekonominę sėkmę, bet į fizinę ir psichologinę gerovę.

 

Tradicinį mąstymą – gyvenimas kaip kova už būvį, konkurencija, išlikimas, rizika, sėkmė, – pakeitė nauja gyvenimo filosofija, tai yra siekis gyventi ramiai, gerai, sveikai, vengti bereikalingo streso, tausoti savo fizines ir emocines jėgas.

 

Kas padeda žmonėms susitvarkyti su stresu? Tai – holistinis požiūris į žmogaus būklę, sveika mityba, ekologiškos kosmetikos bei higienos priemonės, subalansuotas fizinis krūvis, geras, gilus miegas, teigiamos emocijos bendraujant su artimaisiais.

 

Žinoma, sporto klubo abonementas, sportinė apranga, ekologiška kosmetika ir sveikas maistas daug kainuoja – bet alkoholis taip pat kainuoja, o daugiausia kainuoja sveikata.

 

Teigiama, kad šiandien Vakarų šalyse formuojasi ištisa sveikatingumo industrija – jogos klubai ir treniruoklių salės, sveiko maisto restoranai, maisto papildai, masažo salonai, eko parduotuvės – kurios tikslas ir yra padėti žmogui geriau jaustis, gyventi harmonijoje su savimi ir su kitais.

 

Alkoholio vartojimas ir alkoholizmas prarado savo dramatiškumą, kaip tragiško likimo, pasipriešinimo ir nesitaikstymo, sunkių kovų ir žmogui tekusių išbandymų ženklas. Šiandien, susidūrę su stresu, vis daugiau žmonių ieško kitų išeičių, o susidūrę su priklausomybėmis – gydosi.

 

Stresas ir priklausomybės nedingo, bet pasikeitė visuomenės požiūris į jas 

 

Stresas ir priklausomybės iš žmonių gyvenimo niekur nedingo. Iš pirmo žvilgsnio, atrodo, kad jų netgi padaugėjo. Kodėl taip yra? Visų pirma todėl, kad žmonės tapo sąmoningesni ir ėmė drąsiau kalbėti apie savo arba savo artimųjų problemas – apie alkoholiu piktnaudžiaujančius tėvus ir motinas, brolius ir seseris, sūnus ir dukras – tikrais gyvenimo istorijas galite perskaityti mano spec. svetainėje – priklausomybes.lt


Vis daugiau žmonių ne tik įvardija alkoholizmą kaip problemą, bet iš išdrįsta kreiptis pagalbos į specialistus. Augant susidomėjimui ir susirūpinimui asmens fizine ir emocine gerove, atsirado nauji, efektyvūs ir neskausmingi priklausomybių gydymo būdai.


Priklausomybių gydymas šiandien – be gėdos, baimės ir skausmo


Ilgą laiką, priklausomybių gydymo metodai grindžiami įbauginimu, galima bausme bei skausmu. Kai kuriais atvejais, priklausomybę nuo alkoholio tiesiog pakeisdavo priklausomybė medikamentams, kuriais žmogus ir buvo gydomas. Šiandien mokslininkai kur kas geriau supranta, kaip veikia priklausomybės, ir gali pasiūlyti mažiau skausmingus, mažiau bauginančius metodus.


Vienas iš jų – psichoterapijos atšaka hipnoterapija. Procedūros metu, žmogus įvedamas į lengvą transą ir tada, kai jo dėmesys absoliučiai sutelktas, neblaškomas pašalinių veiksnių, pasąmonės lygmenyje yra perprogramuojamos bazinės nuostatos, kurios ir susieja ramybę ir pasitenkinimą su alkoholiu. Jau po pirmos procedūros, atsiranda alkoholio atstūmimo reakcija.


Kitas efektyvus ir novatoriškas metodas – kodavimas lazeriu. Lazeris yra vieno ilgio bangos šviesos šaltinis, kuriuo galima paveikti tam tikrus taškus, nepažeidžiant aplinkinių audinių. Procedūros metu, stimuliuojant biologiškai aktyvius taškus ausyse, skatinamas endorfinų, laimės ir pasitenkinimo hormonų, išsiskyrimas. Organizmas pratinamas savarankiškai kovoti su stresu, o poreikis alkoholiui sumažėja.


Tai – tik keletas efektyvių ir novatoriškų metodų. Pasitarę su priklausomybes gydančiu specialistu, sužinosite jų daugiau, o specialistas parinks jums tinkamiausią kelią.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“ buvo įkurtas 2018 m. Centrui vadovauja psichoterapeutas Sergejus Gorškovas. Centre konsultuojama ir gydoma nuo įvairių priklausomybių, tokių kaip priklausomybė nuo alkoholio, nikotino, kitų psichotropinių medžiagų, priklausomybė nuo lošimo bei kompiuterinių žaidimų. Šiuo metu, centras turi biurus Vilniuje ir Klaipėdoje.


Jei jums pačiam ar jūsų artimam žmogui nutiko taip, kad darosi sunku kontroliuoti alkoholio vartojimą, kreipkitės į psichoterapijos centrą „Sielos veidrodis“. Skambučiai telefonu priimami bet kuriuo metu.

 

Psichoterapijos centras „Sielos veidrodis“
Naugarduko g. 68B, 2 aukštas, Vilnius
Šermukšnių g. 7, 105 kab., Klaipėda
Tel. Nr. +370 633 11193 (galima kreiptis visą parą).

Pasidalinkite