Psichoterapija: kaip įveikti alkoholizmą

Psichoterapija apibūdinama  kaip metodika, kai pacientui, žodžių pagalba, padedama atsikratyti emocinių, asmeninių, socialinių problemų ir kitų problemų.

 

Dažniausiai, tikroji alkoholizmo priežastis yra praleista asmeninė trauma, kurią ne visada pavyksta laiku ir tinkamai diagnozuoti. Paciento norą mesti gerti galima būtinai derinti su kokybiniu vėlesnio gyvenimo tobulinimu.

 

Labiausiai  pasiteisina individualios psichoterapijos kursas, tačiau tik patyręs specialistas gali atlikti išsamią jūsų patirties ir jausmų analizę. Baigęs gydymo kursą, jis palaiko pokyčius nustatytu dažniu. Laiku atlikta psichoterapeuto konsultacija padės tinkamai elgtis ir nesugrįžti prie senų įpročių.

 

Psichoterapijos rūšys

 

Yra apie 600 psichoterapijos metodų, kurių pagrindu kiekvienas psichoterapeutas vykdo seansą. Psichoterapijos centro „Sielos veidrodis“ pasirinko vieną veiksmingiausių metodų – kodavimą nuo alkoholizmo. Atsižvelgiant į gydyme dalyvaujančių žmonių skaičių, išskiriamos šios psichoterapinio kodavimo rūšys:

 

Individuali psichoterapija – kodavimas (psichoterapeutas – klientas);

 

Grupinė psichoterapija – kodavimas (psichoterapeutas – klientų grupė, kurios vienija viena problema);

 

Šeimos psichoterapija – kodavimas (psichoterapeutas – šeimos nariai).

 

Kiekvienas žmogus yra individualus. Jis turi savo gyvenimo patirtį, baimes ir įsitikinimus, todėl universalios gydymo schemos nėra – tam, kad parinkti tinkamą metodiką būtina gydytoja apžiūra ir pokalbis. Kliento būklės sunkumas – alkoholizmo stadija leidžia derinti psichologinį poveikį su kitais gydymo metodais.

 

Kada reikalinga psichoterapija?

 

Priklausomybės: alkoholizmas, narkomanija, priklausomybė nuo kompiuterio, priklausomybė nuo lošimų, rūkymas ir kt.

 

Psichologiniai sutrikimai: baimės, fobijos, nerimas, prasta nuotaika, nervingumas, dirglumas, miego sutrikimai, padidėjęs nuovargis, skausmas be priežasties ir pan.

 

Valgymo sutrikimai: anoreksija, bulimija.

 

Psichosomatinės ligos: alergijos, cukrinis diabetas, bronchinė astma, opinis kolitas ir kt.

 

Įvairios gyvenimo metu kylančios problemos: problemos šeimoje, darbe, santykių, viešojo kalbėjimo, elgesio sutrikimai ir kt.

 

Kai supranti problemą, ateina supratimas, kad reikia ką nors padaryti dėl jos: ištaisyti, pakeisti save, požiūrį arba situaciją. Bet kaip? Čia pat šioje vietoje tinka visiškai logiškas atsakymas: reikia kreiptis į psichoterapeutą.

 

Kur kreiptis?

 

Jei jums reikalinga psichologinė pagalba Vilniuje, Klaipėdoje ar kitame Lietuvos mieste, paskambinkite svetainėje nurodytu telefonu arba užpildykite užklausos formą. Tam, kad gydymas būtų efektyvus, būtina maksimaliai tiksliai ir sąžiningai aprašyti problemą. Psichoterapinio centro „Sielos veidrodis“ specialistai visada išties jums ranką ir papasakos nuo ko pradėti gydymą. Būtina atsiminti, kad rezultatas yra pasiekiamas tik su tvirtu noru įveikti problemą ir pakeisti gyvenimą.

 

Kaip vyksta seansas?

 

Pažintis. Paciento priėmimas visada prasideda susipažinimo su psichoterapeutu. Tai yra neformalus pokalbis, kurio metu specialistas apžiūri klientą, sužino apie jo problemas, gyvenimą ir jo sveikatą. Pirminė informacija negali būti melaginga, nes jos tiesiogiai priklauso gydymo veiksmingumas.

 

Pasitikėjimas. Kitas etapas yra patikimų santykių tarp gydytojo ir paciento suformavimas. Priklausomai nuo situacijos tam gali prireikti ir kelių apsilankymų, kad klientas visiškai pasitikėtų terapeutu.

 

Sutartis. Klientas supranta ir sutinka, kad psichoterapeutas, padėtų įgyvendintų jam būtinus pokyčius. Pokyčių sąrašas priklauso nuo paciento, jo motyvacijos, aktyvumo ir požiūrio į problemą. Po seanso gali pasikeisti paciento tikėjimas, elgesys, pažinimo metodai, aplinkinio pasaulio ir/ar savęs suvokimas. Būtina suprasti, kad pažanga vienoje iš šių sričių gali ne tik išspręsti problema, bet ir sukelti „sniego gniūžtę“ paciento gyvenime.

 

Kas vyksta po seanso?

 

Po sėkmingo kodavimo pacientui reikalingas laikas, tam kad suvokti ir susitaikyti su pokyčiais, po kodavimo seanso. Priklausomai nuo būklės – psichoterapeutas visada nurodo laiko intervalo, po kurio reikalingas kodavimo pastiprinimas ir, esant poreikiui, pakartotinis kodavimas.

 

 

Pasidalinkite