Alkoholizmo stadijos

Pora gėrimų su draugais arba stiklinė sidro vakare prie filmo – būtent tokia dažniausiai būna alkoholiko pradžia. Lėtinis alkoholizmas yra liga, kuri greitai progresuoja dėl nuolatinio alkoholio vartojimo.

 

Šiai ligai yra būdingi keli pagrindiniai simptomai: nuomonės apie alkoholį pasikeitimas, priklausomybė nuo alkoholinių gėrimų, abstinencijos sindromas, kuris pasireiškia kai žmogus nustojus vartoti alkoholį. Šis simptomas yra stiprus noras grįžti į atitinkamą apsvaigimo būseną.

 

Reikėtų suprasti, kad alkoholiku netampama netikėtai. Beveik visi pradeda gerti „sistemingai ir kultūringai“. Tačiau ateityje svaigiųjų gėrimų vartojimo laikotarpiai greitai sutrumpėja. Pirmoji šios ligos (alkoholizmo) stadija gali prasidėti praėjus keliems metams (iki 10 metų) nuo reguliaraus vartojimo pradžios. Ateityje viskas priklauso nuo žmogaus polinkio vartoti alkoholį. Be to, perėjimas tarp etapų yra sklandus ir nepastebimas, žmonės, linkę į alkoholizmą, visus etapus „pereina” per kelis mėnesius. Šį kelią galima sustabdyti – reikėtų kuo skubiau kreiptis dėl psichologinės pagalbos – hipnoterapinio kodavimo metodikos.

 

Pirmasis alkoholizmo etapas

Šio etapo pradžiai būdingas stiprus potraukio alkoholiniams gėrimams padidėjimas. Be to, kuo daugiau žmogus vartojo svinaigiųjų gėrimų, tuo intensyvesnis būna noras gurkšnoti daugiau. Kitais žodžiais – prarandama alkoholinių gėrimų kiekio kontrolė. Tačiau šiame etape žmogus dar galite pats sustabdyti procesą – jis vis dar mano, kad gali save kontroliuoti. Kai jam siūlo išgerti – jis pradeda abejoti: pasakyti „taip” arba „ne”.

 

Pirmo etapo laikotarpiu žmogus vis dar dirba, studijuoja, turi pomėgius. Svaigalai neužima esminės jo gyvenimo vietos, tačiau vaidina gana pastebimą vaidmenį, nes tik apsvaigusioje būsenoje atsiranda teigiamų emocijų.

 

Perteklinis alkoholio kiekis nebeveda prie vėmimo, dingsta sotumo jausmas, tačiau pasireiškia stiprus apsvaigimas, galimi atminties praradimai. Girtumas gali būti protarpinis, o puota trunka kelias dienas. Po to nėra motyvacijos dirbti, tačiau vyrauja tam tikras entuziazmas ir gera nuotaika.

 

Žmogus vis dar gali paneigti, kad alkoholio vartojimas yra problema. Alkoholikas bet kokiu atveju pradeda pateisinti savo elgesį (poreikį išgerti) – nuo draugų palaikymo iki poreikio tokiu būdu užmegzti naujus kontaktus. Motyvacija gydytis pasireiškia tik esant finansiniam ar socialiniam žlugimui, tačiau dauguma potencialių alkoholikų nelaiko savęs tokiais ir aiškina, kad tiesiog nesugeba kontroliuoti išgerto alkoholio kiekio.

 

Reikšmingas pirmojo alkoholizmo etapo požymis yra emocinių reakcijų ir elgesio pasikeitimas: emocinių užuominų nebuvimas, daugiau išraiškos kalboje, žiauri intonacija, laisvas elgesys, tam tikras išvaizdos nerūpestingumas. Pirmasis etapas gali trukti nuo 2 iki 10 metų.

 

Antroji alkoholizmo stadija

Antrai stadijai yra būdingas padidėjęs alkoholio toleravimas ir alkoholinių gėrimų (iki 0,5L degtinės ar kito stipraus gėrimo) suvartojimas per parą. Kuo aukštesnė tolerancijos riba, tuo daugiau alkoholinių gėrimų – kartais iki 2 litrų per dieną. Dienos norma gali skirtis – tai priklauso nuo nuotaikos, būklės ir susilaikymo trukmės. Pažymėtina, kad blaivios būsenos metu žmogus neturi noro gerti, tačiau, išgėręs pirmą dozę praranda kontrolę.

 

Priklausomai nuo charakterio, asmenybės ir kitų individualių bruožų, antroje stadijoje gali pasireikšti tiek afektiniai sutrikimai (subdepresija), tiek asteniniai simptomai (letargija arba nuovargis). Dažnai pablogėja emocinis fonas: asociacijos ir prisiminimai, susiję su puota kelia nuovargį.

 

Kai kuriais atvejais atsiranda atsparumas alkoholiui, tačiau žmonėms, turintiems patologinį jaudrumą ar kitas savybes, šis procesas praktiškai nepasireiškia. Laikui bėgant susidaro abstinencijos simptomai, kurie simbolizuoja apie lėtinį alkoholizmą.

 

Trečioji alkoholizmo stadija

Pagrindinis trečiojo etapo požymis yra pilna organizmo tolerancija alkoholiui – žmogus tampa nuolat „išgėręs”. Pasireiškia epilepsijos priepuoliai ir kiti organizmo sutrikimai, įskaitant alkoholinę encefalopatiją.

 

Traukos alkoholiui lygis padidėja iki „pirmo būtinumo” tiek esant blaiviam tiek neblaiviam. Pagirios tampa sunkesnės ir ilgesnės, pasireiškia nerimo, įtarumo, baimės jausmu. Atsiranda atminties ir suvokimo problemos, retkarčiais galimos haliucinacijos. Be to stipriai pažeidžiami vidaus organai, ypač kepenys.

 

Alkoholizmo gydymas yra būtinas bet kuriame iš trijų etapų. Tu arba tavo artimas žmogus nesate vieniši! Padaryk pirmą žingsnį – išbandyk hipnoterapijos metodą – kodavimą nuo alkoholizmo.

Pasidalinkite