Alkoholizmo požymių atpažinimas

Alkoholizmo požymių atpažinimas yra svarbus pirmas žingsnis blaivybės link – S. Gorškov

Jau ne kartą kartojau, kad kol alkoholikas neigia savo priklausomybę – atsikratyti šio žalingo įpročio bus neįmanoma. Kartais užduodame sau klausimą – kur ta riba, tarp saikaus vartojimo ir alkoholizmo?

 

Savikontrolei pateikiu požymių sąrašą. Jeigu šie požymiai jums yra būdingi – nelaukite ir kreipkitės dėl kvalifikuotos pagalbos.

 

#1 alkoholizmo požymis: kontrolės praradimas.

 

Jis pasireiškia:


– Kai pradedate gerti, negalite sustoti;
– Geriate būtinai iki girtos būsenos;
– Geriate iki stadijos, kol fiziškai sugebate įsipilti alkoholio;
Neturi reikšmės kaip dažnai geriate alkoholį ir kokio tipo alkoholį mėgstate (alus, sidras ir kiti silpni gėrimai irgi yra alkoholiniai gėrimai).


#2 alkoholizmo požymis: nuotaikos praradimas esant blaiviam.


Šiam alkoholizmo požymiui būdingas agresyvumas ir izoliacija blaivybėje, jis yra prislėgtas, irzlus, visada kažkuo nepatenkintas.

 

#3 alkoholizmo požymis: staigūs nuotaikos pokyčiai

 

Ypač pasireiškia, kai atsiranda galimybė išgerti. Kai priklausomas žmogus turi galimybę išgerti – jis jaučia euforiją – nuotaika staiga pakyla, atsiranda teigiamos emocijos, laikinai išsivalo mąstymas, jis pradeda elgtis energingai ir pozityviai.

 

Psichologiškai, šis alkoholizmo požymis atsiranda todėl, kad priklausomas žmogus visada nesąmoningai planuoja alkoholio vartojimą, laukia bet kokios progos išgerti, norėdamas patenkinti savo potraukį alkoholiui. Kol žmogus negėrė jis tarsi budėjo atitrūkęs nuo realybės, laukdamas, kada vėl galės sugrįžti į alkoholinį pasaulį. Kai tik atsiranda ilgai lauktą galimybę realizuoti savo potraukį alkoholiui, jis nesąmoningai ima džiaugtis – jo nuotaika pakyla. Jei pastebi, kad žmogus yra laimingas tik būdamas girtas, nelauk ir kreipkis dėl kvalifikuotos psichologinės pagalbos.

 

Šioje stadijoje ypač tinka gydymas kodavimu, naudojant hipnozę.

 

#4 alkoholizmo požymis: alkoholizmo neigimas, vartojimo fakto menkinimas, „įkalčių“ slėpimas.


Dauguma, nuo alkoholio priklausomų žmonių, visais įmanomais būdais bando neigti savo priklausomybę. Jie gina ir pateisina savo vartojimo įpročius, suranda rimtų priežasčių, kodėl reikia išgerti. Kai artimieji ar draugai atkreipia žmogaus dėmesį į jo priklausomybę, jis reaguoja aštriai ir agresyviai, bando logiškai argumentuoti savo vartojimą.


Ženklas # 5: nepraleidžia nei vienos progos išgerti.

 

Progų paieška tampa kasdienių tikslų. Tai gali būti gimtadienis, senų draugų susitikimas, kooperatyvas, savaitgalis, atostogos ir pan. arba sukaupto nuovargio nuo darbo „gydymas“. Kai tik pasitaiko galimybė, priklausomas žmogus bando išgerti. Visos žmogaus mintys sukasi apie idėją kaip išgerti, kad būtų pašalinta įtampa, atsirandanti dėl priklausomybės nuo alkoholio. Todėl jis ieško bet kokio socialinio pasiteisinimo, kad nuslėptų savo priklausomybę ir potraukį alkoholiui.

 

Palaipsniui visas žmogaus gyvenimas susideda iš šių veiksmų:
Surasti progą;
Išgerti alkoholį;
Atsikratyti alkoholio poveikio;
Suplanuoti kitą progą.

 

Tai vadinama priklausomybės ciklu. Jei piktnaudžiaujantis alkoholiu to sau nepripažįsta – būtina kreiptis dėl priklausomybės gydymo. Jei jus ar jūsų artimieji susidūrė su alkoholizmo problemą – kreipkitės dėl šios šios problemos sprendimo hipnoterapijos / kodavimo metodu.


Pabaigai – keli žodžiai apie moterų alkoholizmą.

Moterų alkoholizmas yra skirtingas nei vyrų. Pirmieji „moteriški“ alkoholizmo požymiai pasireiškia nuolatiniu noru išgerti, alkoholio dozių kontrolės praradimu ir nereguliariu vartojimu. Būtent todėl, moterų alkoholizmą pastebėti yra daug sunkiau nei vyrų. Moterims geriau sekasi bandant nuslėpti šį įprotį nuo savo artimųjų.

 

Pirmasis ryškus požymis yra apatija, depresija ir atsitraukimas, susidomėjimo vyru ir vaikais praradimas. Kartais pastebimi agresijos, ašarojimo ir nuotaikos protrūkiai. Alkoholizmo simptomai būtinai pasireiškia moters išvaizdoje: susidaro maišeliai po akimis, ant odos ir nosies atsiranda kapiliarų tinklas, išsipučia veidas, pasikeičia balso tembras. Moteris nustoja rūpintis savimi, atrodo netvarkinga ir nerūpestinga. Artimieji turi susirūpinti jeigu moteris leidžia sau išgerti viena vakare. Dažniausiai tai yra butelis vyno, nes moteris mėgsta stipresnius alkoholinius gėrimus. Kalbėdamasi su vyru ar artimaisiais, jie dažniausiai neigia visus kaltinimus ir įtarimus dėl ligos. Atkreipiu ypatingą dėmesį į moterų alkoholizmą – nes jį gydyti yra daug sunkiau nei vyrų alkoholizmą, ypač svarbi yra ankstyva prevencija.

Pasidalinkite